Кърджали и София с по 14% ръст на сделките с имоти

24rodopi.bg/Кърджали Сделките с имоти в Кърджали нараснаха с 13,9% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година. Това со

24rodopi.bg/Кърджали

Сделките с имоти в Кърджали нараснаха с 13,9% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Агенцията по вписвания.

В София (14%), Варна, Пловдив и Бургас също има ръст на сделките с имоти.

Както вече информирахме, първи в класация е в Крумовград с 40,9 процента повишение. 31 са продадените жилища в града на златото от януари до края на март.

България се нареди на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. Това пък показват наскоро публикувани данни на Евростат. Спрямо същия период на предната година покачването на цените е 10.1%.

Преди нас по поскъпване на жилищата е само Полша с 13%. На трето място с годишно покачване от 9,5% е Хърватия,.

Продължаващото покачване на цените на недвижимите имоти у нас, подклаждано от ниските лихви по ипотечните кредити, се случва на фона на охлаждане на имотните пазари в редица страни от Европейския съюз. Там търговските банки последваха политиката на ЕЦБ за повишение на лихвените нива. У нас обаче банките продължават да държат лихвите на рекордно ниски нива.

COMMENTS

WORDPRESS: 0