Кърджали е в Топ 5 на областите с най-висок дял на брутната добавена стойност в индустрията

Кърджали е в Топ 5 на областите с най-висок дял на брутната добавена стойност в индустрията

24rodopi.bg/Икономика/Регион Кърджали попада в Топ 5 на областите с най-висок дял на брутната добавена стойност в индустрията, заемайки 4-то място. П

24rodopi.bg/Икономика/Регион

Кърджали попада в Топ 5 на областите с най-висок дял на брутната добавена стойност в индустрията, заемайки 4-то място. Пред Кърджали са само София, Стара Загора и Враца, а градът край Арда изпреварва Габрово.

Това е един от акцентите в анализа на Института за пазарна икономика.

Брутната добавена стойност (БДС) на човек от населението през 2020 г. по области варира от близо 35 хил. лв. в София (столица) до под 8 хил. лв. в Силистра. Икономиката на София се отличава значително от всички останали и е силно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата. На второ място в страната остава област София (15 хил. лв. на човек), която обхваща индустрията в непосредствената периферия на столицата, но също и голяма част от минното дело и металургията в Средногорието. Наред с област София, промишлеността играе водеща роля в  Стара Загора и Враца, които също са с висок БВП на човек от населението – около 14-15 хил. лв. на човек от населението, благодарение на високата добавена стойност, създавана от компаниите в енергетиката. Сравнително висок дял на индустрията се наблюдава още в Габрово – заради традициите на преработващата промишленост, както и в Кърджали и Пазарджик, където наред с преработваща промишленост има и успешни предприятия в минната индустрия – съответно в Крумовград и Панагюрище, които отчитат добри резултати през 2020 г., отбелязват от Института.

Традиционно висок дял на услугите имат морските области Варна и Бургас – в рамките на 70-80% от добавената стойност на местната икономика. В област Пловдив показателите са по-балансирани, като услугите носят малко над 60% от добавената стойност. Въпреки това, в абсолютно изражение добавената стойност на услугите в Пловдив изпреварва тази във Варна и Бургас, което отразява по-големия размер на икономиката  на Пловдив. Селското стопанство носи над 10% от добавената стойност в областите Силистра, Видин, Монтана, Разград, Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол и Кърджали. Видимо това са сравнително по-малки и бедни области, разположени предимно в северната част на страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0