Караянчева в Припек: Вие сте истински родопчани, а децата ви – самородни таланти

Караянчева в Припек: Вие сте истински родопчани, а децата ви – самородни таланти

 24rodopi.bg/Политика „Вие сте истински родопчани – работливи, жизнерадостни, носители на автентични традиции.  А децата Ви са самородни таланти.  То

 24rodopi.bg/Политика

„Вие сте истински родопчани – работливи, жизнерадостни, носители на автентични традиции.  А децата Ви са самородни таланти.  Толкова уют и топлота срещам тук, толкова багри и усмивки…Щастлива съм, че през годините държавата инвестира много в благоустрояването на селото, в ремонта на пътищата, на улиците, на читалището, в построяването на спортно игрище и обновяването на училището. Хубаво ми е да съм сред вас и да виждам искреността в очите ви, да стисна ръцете ви, да си кажем добра дума и да празнуваме след двегодишно прекъсване“.

С тези думи се обърна към жителите на село  Припек председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. Тя бе специален гост на традиционния пролетен събор на селото, който се завърна в културния календар на Източните Родопи след принудителната ковид-пауза. Самодейци от Припек, Джебел и Кърджали завладяха публиката с песни и танци. Припекчани от различни краища на страната и чужбина се завърнаха в родното място. „Поздравявам кмета Стефан Джуванов за грижите, които полага, за да бъде Припек едно наистина живо село. Нека и през идните години да се събираме тук, да се веселим, да се поздравяваме и да си пожелаваме едно по-добро бъдеще!“, пожела Караянчева.

„Ние, родопчаните, сме щедри и сърцати хора. По нрав сме смирени и търпеливи, но когато в душата ни е празник, сме свикнали да пеем, свирим и играем, така че да се разлюлее цялата планина“, каза кметът Джуванов. И колкото и корави да сме в живота, в дни като този ставаме меки като памук. Преобразяваме се. Тъжните лица стават весели, кротките се разиграват, хващаме се за пояса, брат до брата, съсед до съседа. Приляга ни майското зелено на гората, прилягат ни пъстрите родопски шевици, шарените чорапи и ситните стъпки на хороводците. И сърцата ни се отварят за хубавото. Забравяме делниците и неволите си, мъката по близките, които са на гурбет, по децата, които пораснаха и излетяха от гнездото. Където и да отидат обаче, припекчани винаги се връщат – към родното място, към корените и традициите си, към паметта за дедите си и тяхната неподправена обич към земята. Докато е жива тази броеница от ценности, ще живее духът на Припек, ще стъпваме уверено и с гордо вдигнати чела, ще се борим селото ни да се развива и ще браним своята самобитност“, заяви той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0