Караянчева към депутатите на Слави: Кърджалийци няма да ви подкрепят! (видео)

Караянчева към депутатите на Слави: Кърджалийци няма да ви подкрепят! (видео)

24rodopi.bg/Темата+ Хората в Кърджалийско няма да подкрепят идеята на „Има такъв народ“ за отделянето на град Кърджали от селата в самостоятелна общи

24rodopi.bg/Темата+

Хората в Кърджалийско няма да подкрепят идеята на „Има такъв народ“ за отделянето на град Кърджали от селата в самостоятелна община. Тази идея генерира противопоставяне и етнически вот.

Това обяви пред медиите областният лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Реакцията на бившия председател на парламента бе във връзка с обявената от депутати от партията на Слави Трифонов инициатива за провеждане на местен референдум за отделянето на Кърджали от селата.

Както вече 24rodopi.com писа, Караянчева бе категорична, че това няма как да се случи. Тя припомни, че през 2015 година БСП организирала подписка в Кърджали, но при необходими 10 000 подписа били събрани 6000.

Какво още каза Караянчева:

„Темата е предъвквана нееднократно, много партии са се възползвали от нея, включително и такива,  които отдавна са отекли  в канала на историята. Радвам се, че колегите от БСП, които през 2015 г. се опитаха да инициират референдум, са узрели, че идеята е безсмислена. Не е въпрос на желание, а на законова процедура, а тя изисква санкция на Общинския съвет (ОбС), където мнозинството е на ДПС.

Нечестно, неискрено и нечистоплътно е да залъгваш избирателите си, че можеш по административен начин да се бориш с монопола на ДПС. Това показва дълбоко непознаване на дневния ред на хората в Кърджалийско.

Сега „Има такъв народ“ (ИТН) реанимира идеята, за да печели дивиденти в смесените райони. Аз бих ги посъветвала да се обърнат към коалиционния си партньор БСП,  които са специалисти в консолидирането на етническия вот, защото такъв ще е резултатът от една такава инициатива. Отделянето на селата би означавало разделение между хората и нагнетяване на етническия вот. Проблемът не е в съотношението на избирателите в града и в селата – то е 40 000 към 23 000 души. Ако всяка партия успее да се мобилизира и да мотивира симпатизантите си да гласуват, в ОбС ще има максимално широко представителство. Защото кмет без подкрепа на ОбС е просто една марионетка.

Призовавам колегите от ИТН да излязат и да работят на терен, не да наблягат на концерти, пърформанси и камерни срещи. Да влязат в ОбС и там да реализират политиките си. Хората в Кърджали вече не се връзват на подобни кьорфишеци, защото те генерират противопоставяне. Политиката е дълго бягане. В Кърджали с наближаването на местни избори винаги се намира някоя политическа сила, която да иска отделяне на селата от града и обща антиДПС-кандидатура за кмет. В ГЕРБ винаги сме били против подобни инициативи. Те са и невъзможни, и вредни“.

И още, във видеото:

COMMENTS

WORDPRESS: 0