Карадайъ – водач на листата в Кърджали: С Ердоган не сме били в ситуация да си обещаваме

Карадайъ – водач на листата в Кърджали: С Ердоган не сме били в ситуация да си обещаваме

Протоколът от заседанието на Областния съвет в Кърджали трябва да бъде предаден в централата най-късно до 19 август   24rodopi.bg/Политика Мустафа

Протоколът от заседанието на Областния съвет в Кърджали трябва да бъде предаден в централата най-късно до 19 август

 

24rodopi.bg/Политика

Мустафа Карадайъ е фаворит за първото място в кандидатската листа на ДПС в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район, разкри пред 24rodopi.com член на Областния съвет на ДПС.

Несъмнено председателят ще бъде с най-много номинации на общински съвети, несъмнено той ще води и листата тук и вероятно на още едно място в Северна България, добави той.

Протоколът от разширеното заседание на Областния съвет на ДПС ще бъде предаден в централата най-късно до 19 август.

Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо  дали са на власт или в опозиция  трябва да търсят решения. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за бТВ.

По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме в Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон, припомни Карадайъ.

Попитан дали е обсъждал тези теми и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото разговаряха на среща преди дни в Анкара, Карадайъ отговори: „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, са за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи.  А тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021 година. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Анкара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях идва тежка зима за България”.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в  опозиция, отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

На въпроса дали изходът минава през Турция, той отговори: „Да. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме  много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към  своите съседи и към България”.

Попитан какво е обещал Ердоган, Карадайъ бе категоричен: „Не сме били в ситуация да си  обещаваме”.

По повод твърденията на Бойко Борисов, че „само за няколко дни можел да се разбере с Ердоган и да приключи темата“, Карадайъ коментира: „Такива сериозни въпроси, като газа и енергетиката с магическа пръчка могат да се разрушат, но с магическа пръчка не могат да се разрешат”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0