Камерите на тол системата в Черноочене и край Глухар вече могат да снимат за превишена скорост, но глоби няма да има!

Камерите на тол системата в Черноочене и край Глухар вече могат да снимат за превишена скорост, но глоби няма да има!

24rodopi.bg/Общество ТОЛ-камерите в Черноочене, на кръстовището край Глухар и на други места в Източните Родопи ще заснемат МПС-ата, движещи се с пре

24rodopi.bg/Общество

ТОЛ-камерите в Черноочене, на кръстовището край Глухар и на други места в Източните Родопи ще заснемат МПС-ата, движещи се с превишена скорост, но глоби няма да има.

Камерите на тол системата вече могат да снимат за превишена скорост, каза днес пред журналисти директорът на Националното тол управление Георги Темелков. Това става възможно благодарение на специално разработен софтуер.

Той обаче още не е сертифициран от Българския институт по метрология, което означава, че глоби за засечените от тях подобни нарушения не могат да бъдат налагани.

Националното тол управление разполага с 50 мобилни и 295 стационарни камери, използването на които би повишило сериозно контрола върху скоростта. За сравнение – „Пътна полиция“ разчита на малко над 200 подвижни и неподвижни устройства за контрол на скоростта.

В момента основната функция на камерите на тол системата е да следят дали собствениците и ползвателите на моторни превозни средства са заплатили за ползване на републиканските пътища. Освен това може да се следи и дали по пътищата не се движи техника, която няма право да ги използва.

Системата на Националното тол управление следи още трафика, задръстванията по граничните пунктове и натоварването на осите на всяко моторно превозно средство. Софтуерът помага и с информация за зимното почистване на пътищата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0