Към Ердоган: Дори спрямо българския лев, турската лира стана нищожна валута! Оставка!

24rodopi.com/Общество „Те тотално обезцениха турската лира спрямо долара, спрямо еврото. Дори спрямо българския лев, стана нищожна валута. Турската л

24rodopi.com/Общество
„Те тотално обезцениха турската лира спрямо долара, спрямо еврото. Дори спрямо българския лев, стана нищожна валута. Турската лира е честта и достойнството на тази страна. Наш дълг е да възстановим тази стойност на турската лира, която заслужава. Всеки трябва да е наясно с това“.
С тези думи лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу поиска оставката на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Опозиционер №1 обвини Ердоган, че „пред българския лев турската лира станала монета, която се търкаля по земята“.
Кълъчдароглу говори на многогохиляден митинг в град Мерсин, като поиска оставката на турския лидер Тайип Ердоган на фона на рекордния спад в обменния курс на лирата, пишат турските медии.
„Той няма нужда да подава оставка, ние ще го изпратим… Аз ще донеса мир, демокрация, справедливост“, каза Киличдароглу в отговор на лозунгите на митинга с искане за оставката на Ердоган.
Кълъчдароглу призова всички турски граждани да се обединят, включително тези, които са гласували за Ердоган в миналото. „За да спечелят всички, ще отидем до урните и ще свалим тази диктатура. Давам ви думата си“, каза лидерът на втората по влияние политическа сила в Турция.
Турската валута, която в началото на годината се търгуваше при курс от 7.4 лири за долар, поевтиня с почти 50% през годината до 13.9, а на 23 ноември постави нов антирекорд, падайки с 16% . Такъв рязък спад на лирата на ден е най-високият за последните 20 години. Това се случи, след като на 18 ноември централната банка на Турция реши да намали лихвения процент на 15% от 16%, след което Ердоган отново се изказа в телевизионно обръщение в подкрепа на намаляването на лихвения процент, с аргумента, че това ще доведе до намаляване на инфлация.
По-рано лидери на основните опозиционни партии в Турция обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори на фона на рекордния спад на обменния курс на лирата. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 г.
Последните социологически проучвания пращат Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган в опозиция в Меджлиса. В парламента няма да може да влезе партниращата с AKP Партията на националистическото действие (MHP) и коалицията между формациите на Кълъчдароглу (СНР) и на Мерал Акшенер (IYI parti) ще има доминираща роля.

COMMENTS

WORDPRESS: 0