Калкулация на гурбетчията: 2000 евро за дома, 500 за пиене и „любов“!

Калкулация на гурбетчията: 2000 евро за дома, 500 за пиене и „любов“!

24rodopi.bg/Общество 2000-2200 евро за дома, 500 за отпускане в чуждата земя. Калкулацията на гурбета на средностатистическия нашенец, заминал зад гр

24rodopi.bg/Общество

2000-2200 евро за дома, 500 за отпускане в чуждата земя. Калкулацията на гурбета на средностатистическия нашенец, заминал зад граница и изграждащ съвременна Европа с мисъл за семейството в родния край. Пестене и харчене за ангажираните в строителството.

„В най-лошия случай може да се спестява по 1600 евро, но е възможно и повече. Зависи и дали фирмата е поела квартирата, какви са осигуровките и т.н. Много е важен и акълът“, споделя пред екип на „Родопи voice“ дългогодишен гастарбайтер. По думите му, около 500 евро нашенци харчат за забавления, включващи алкохол, барове, както и посещения при жрици на любовта. За последното пък отиват поне по 50-60 евро, а изборът на „евтина плът“ е богат от Нидерландия, през Белгия до Германия.

„Имаме хора в бригадата, които всяка седмица са по бардаците. Но и цените не са като в България. Има проститутки от Африка, които искат 20 евро, има и такива за по 40-50 от Източна Европа“, казват родопчани, ангажирани в строителството на запад.

Съвсем друг е анализът на средствата, когато зад граница са цели семейства.

„Нямаме време да излизаме. Около 1000 души сме нашенците в града. Всички са ангажирани на по две работи. Няколко пъти в годината се организират партита и това е. Няма ресторанти, кръчми, бардаци, всичко се спестява“, посочва семейство, живеещо от 15 години в Германия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0