Кълъчдароглу изпреварва Ердоган с 10 процента

24rodopi.bg/Политика Нови проучвания сочат, че кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с над 10% пред настоящия държав

24rodopi.bg/Политика

Нови проучвания сочат, че кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с над 10% пред настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган преди изборите на 14 май, смятани от мнозина за най-важните в историята на Турция.

По-голямата част от нашите изселници също подкрепят Кълъчдароглу, това пък твърдят лидери на изселнически формации.

Изследванията показват и че опозиционният Национален алианс, води в парламентарната надпревара с най-малко шест точки пред Партията на Ердоган (ПСР) и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите остава комфортно над 10%. Изборите ще решат не само кой ще е начело на Турция, но и как страната ще бъде управлявана, накъде ще се насочи нейната икономика.
Анкета, публикувана от Aksoy Research в събота и проведена на 8 март, сочи, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган, съответно с 55,6% подкрепа срещу 44,4%, пише „Ройтерс“, цитирана от fakti.bg. Според проучването основният опозиционен блок събира 44,1% от гласовете, а Демократичната партия на народите – 10,3%. Партията на Ердоган и нейните националистически съюзници печелят заедно 38,2%.
Анкета, проведена на 6-7 март от друга агенция – Alf Research, пък изчислява 55,1% подкрепа за Кълъчдароглу срещу 44,9% за Ердоган. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31,8%, докато Партията на справедливостта и развитието изостава с 31%. Основният опозиционен блок печели 43,5% от гласовете, а Демократичната партия на народите получава 11,3%. ПСР пък събира 37,5% подкрепа.
Piar Research изчислява, че Кълъчдароглу печели с 57,1%, а Ердоган изостава с 42,9%. Републиканската народна партия получава 32,3%, ПСР – 30,8%, а прокюрдската партия – 11,6%. Основният опозиционен блок получава 46,4%, докато партията на Ердоган печели 37,8%, според проучването, публикувано на 10 март.
ORC Research пък сочи, че Кълъчдароглу води с 56,8% пред Ердоган с 43,2%, според проучване, проведено на 4-6 март, преди Кълъчдароглу да бъде официално обявен за кандидат на опозицията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0