Какъв ученик е бил Ердоган? Разказва учителят му, наш изселник

Какъв ученик е бил Ердоган? Разказва учителят му, наш изселник

24rodopi.bg/Темата+ Учителят на Реджеп Тайип Ердоган от гимназията "Имам хатип" в Истанбул Мюзеккя Гюрбюз разказа пред агенция IHA за младежките годи

24rodopi.bg/Темата+

Учителят на Реджеп Тайип Ердоган от гимназията „Имам хатип“ в Истанбул Мюзеккя Гюрбюз разказа пред агенция IHA за младежките години на турския президент.

Гюрбюз споделя, че президентът Ердоган е отговорял на всичките му въпроси и бил по-улегнал младеж от другите. Бившият преподавател твърди още, че президентът Ердоган още в гимназията е излъчвал сигнали, че ще постигне важни неща в живота.

92-годишният пенсиониран учител Мюзеккя Гюрбюз, живеещ в община Картепе, идва в Турция, след като завършва средното си образование в България. В гимназия „Имам Хатип“ в Истанбул учи през 50-те години на миналия век. Продължава образованието си във Висшия ислямски институт и започва преподавателската си кариера в истанбулската „Имам Хатип“. Като един от първите възпитаници, както на Истанбулската гимназия „Имам Хатип“, така и на Висшия ислямски институт, Гюрбюз подготвя много успешни ученици. Сред тях е и  президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Гюрбюз е роден през 1930 г. в Русе и е завършил средното си образование там, като по думите му по онова време в Русе били запазени османските традиции и той е завършил училище,  научавайки османски език.

Гюрбюз, който през 50-те години на миналия век идва в Турция,  разказва: „Тук се разкри гимназия „Имам Хатип“, а в България се закри.

Божие провидение. Дойдох тук. Аз съм един от първите, завършили гимназията „Имам Хатип“ в Истанбул. След това се откри Висшият ислямски институт и аз завърших там. След това станах учител. Обучихме много млади хора, имена на които не мога да изброя. Всички те заеха различни длъжности. Издигнаха се на престижни места, дори президент излезе сред тях“.

За Ердоган, възпитаника на „Имам Хатип“, изселникът си спомня:

„Беше много възпитан ученик, с достойно поведение. Той седеше на първия ред, слушаше. Щом му задам въпрос по темата, отговаряше правилно.

В училище има най-различни деца, мнозина не седяха мирно, но той беше умен и добре възпитан.

Когато беше малък, имаше една черта, която го отличаваше от всички тях. Още тогава беше ясно, че ще върши работа“.

Превод от IHA: Ерхан Алемдар

COMMENTS

WORDPRESS: 0