Как „райското кътче“ Rönesans Rezidans се превърна в ад за семейството на Айлин

24rodopi.bg/Темата+ В един горещ летен ден на 2011 г. всички държавни ръководители на Турция се събират за церемония по началото на изграждането на „

24rodopi.bg/Темата+

В един горещ летен ден на 2011 г. всички държавни ръководители на Турция се събират за церемония по началото на изграждането на „райско кътче“. В стара маслинова горичка ще се издигне модерен, луксозен жилищен комплекс, който ще превърне покрайнините на древна Антакия в бляскав мегаполис, пише Financial Times.
За началото на проекта пристигат тогавашният министър на правосъдието, губернаторът на местната провинция Хатай, кметът на града, началникът на полицията. Един от предприемачите се хвали с идеята си да направи „нещо различно“ – сграда, която ще се превърне в стандарт за луксозен живот и качествено строителство в тази част на Южна Турция.
Но 12 години по-късно Rönesans Rezidans, масивна сграда с 249 апартамента и плувен басейн, се превърна в купчина развалини. Огромното ѝ разрушено скеле стана виден паметник на всички грешки при строителството след силното земетресение в Южна Турция и Северна Сирия рано сутринта на 6 февруари, пише FT, отбелязва БГнес.
Стотици местни жители изгубиха живота си под развалините. Rönesans, или „Ренесанс“, се превърна в символ на гнилата система за строителство в Турция.
Както първи 24rodopi.com писа, в  Rönesans живееше 4-членното семейство на 28-годишната Айлин от ардинското село Бял извор. Когато семейството е гостувало в Кърджалийско през лятото на 2022-ра, нейният съпруг споделил през познати, че са купили апартамент в най-хубавата сграда в Хатай, но самият той не е доволен от изпълнението на строителството.
Тепърва предстои усилена работа за изясняване каква точно слабост е станала причина за рухването на 12-етажната структура. Но четирима инженери, които направили преглед на събраните данни от FT, включително архитектурни планове, снимки от строителството и от рухването, дават възможни обяснения, свързани с първоначалния ѝ план и начина на строителство.
Според строителни експерти и инженери сградата, която се срути на четиридесетата секунда, не би трябвало да се срути след трусове с такава сила. И хората трябвало да имат възможност да излязат от сградата
Експертите смятат, че причината за капана е комбинация от вида на почвата, формата на сградата, „мекотата“ на приземния етаж и силата на земетресението. Те отбелязват, че такава мощност се случва веднъж на 2500 години.
Огуз Джем Челик, професор по гражданско и сеизмично инженерство в Истанбулския технически университет, обяснява, че срутването е причинено от инженерни грешки, допуснати по време на строителството на елитното имение. Колегата му инженер Джейн Верник доъпълва, че рискът от срутване на трите сгради, обединени в една, се е увеличил поради издължената форма, която изисква сериозна подготовка.
Експертите смятат, че сградата с квадратна форма е по-устойчива на земетресения. Освен това първият етаж не издържа на натоварването, той е построен „твърде мек“, казват те.
Тези оценки са само началото на преосмислянето в Турция. В зоната на земетресението броят на жертвите вече надхвърля 45 хиляди души.

COMMENTS

WORDPRESS: 0