Как Нарин и детето й оцеляват с 1 020 лева на месец? Колко пари са нужни за нормален живот в Кърджали?

Как Нарин и детето й оцеляват с 1 020 лева на месец? Колко пари са нужни за нормален живот в Кърджали?

Ния Дамянова 24rodopi.bg/Регион/Икономика Нарин получава 1020 лева чисти пари на месец, почти приличен доход за Кърджали. Тя и 6-годишният й син жив

Ния Дамянова

24rodopi.bg/Регион/Икономика

Нарин получава 1020 лева чисти пари на месец, почти приличен доход за Кърджали. Тя и 6-годишният й син живеят в квартал „Възрожденци“ и по логиката на официалните статистически данни Нарин и детето й живеят зле.

1 479 лева е заплатата, необходима за издръжката на един работещ за декември 2021-а година.

„За двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на миналата година е бил необходим нетен месечен доход от 2066 лева“, твърди Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. През седмицата тя представи пред медиите изследването на експертите на синдиката „Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021“.

Но Нарин и детето й не живеят зле. Дори поддържат стандарт над средния за Кърджали. Защото съпругът на Нарин си докарва 3-4 хиляди евро на месец в Хага, в зависимост от ангажираността на строителната бригада, в която работи.

Бай Сабри е чичо на Нарин и има свой прочит за официалните статистически данни и реалния живот в България.

„Всеки оцелява индивидуално. В почти всяка работа има вратички за допълнителен доход, за малко далавера. Всички трябва да сме благодарни на гурбетчиите, те крепят региона. На трето място е „втората работа“ – има хора, които са на държавна или общинска работа, които от 9 до 17 часа почти почиват на работните си места, а същинската им заетост е после – до 21-22 часа“, казва пенсионираният учител.

Междувременно от актуалните данни на Националния статистически институт става ясно, че брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Кърджали е 11 034 лева, а в столицата – 38 891. Средният за страната БВП на човек от населението е 17 299 лева.

През 2020 г. София продължава да генерира почти половината от общия БВП на страната – 51,3 милиарда лева, следват Пловдив с 9,7 милиарда лева, и Варна със 7,4 милиарда лева. Кърджалийският дял е 1 760 000 000 лева. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0