Как 8 лева за кг отказаха Хюсеин Бекир от тютюна

Как 8 лева за кг отказаха Хюсеин Бекир от тютюна

24rodopi.bg/Регион Хюсеин Хаджи Бекир, един от дългогодишните тютюнопроизводители в Източните Родопи, който до последно вярваше, че отрасълът ще оцел

24rodopi.bg/Регион

Хюсеин Хаджи Бекир, един от дългогодишните тютюнопроизводители в Източните Родопи, който до последно вярваше, че отрасълът ще оцелее, вече си тръгна от нивата с… „еднопосочен билет“. Призна загубата. Повече няма да отглежда тютюн.

„Няма смисъл. На загуба е. Колкото и да си табиетлия, колкото и висококачествен да е твоят тютюн, на загуба си при тези цени. Един хляб вече струва лев и 50, кутия цигари са 6-7 лева, а за цял килограм тютюн ти предлагат 7 лева“, коментира пред 24rodopi.com Хюсеин, който е бил тютюнопроизводител над 30 години.

Ниски изкупни цени и недоволни стопани – това се случва в началото на изкупуването на продукцията от Реколта`2021.

В момента в района на Кирково средната цена за килограм продукция е малко над 8 лева. „Твърде ниско е, обидно за труда на хората. Затова в Островец от 100 души реално живеещи 10 се надяват на тютюна, но в близкото село Самокитка вече е само един производител“, казва Хюсеин Хаджи Бекир.

Някои са отказали да предават суровината на 4-те фирми, разчитат да се появят нови играчи и да „раздвижат“ изкупната кампания. Производството на тютюн в Кирковско спада с всяка изминала година заради ниските изкупни цени и липсата на помощи, каквито в Гърция земеделците получават.

Около 500 души разчитат на тютюна в Кирковско.

„Ще останат още по-малко. Всичко се вдига, но не и цената на нашия труд. Сметнете при добив от 1 500 – 2 000 кг тютюн по 7 лева, приспаднете разходите и ще видите, че тютюнопроизводителят е един социално слаб земеделец. Разбито по месеци той трябва да оцелява с доход, равняващ се на заплатата на зле платен работник. Цена под 10 лева за килограм е подигравка с хората. И, разбира се, субсидии са необходими. Без помощ от държавата и Европа отрасълът ще умре“, казва доайенът на тютюнджиите в Островец.

COMMENTS

WORDPRESS: 0