Как 176-килограмовият Йонко се върна към живота…

24rodopi.bg/Общество След като в продължение на години 176-килограмовият Йонко Георгиев Николов се бореше със затлъстяване и цироза на черния дроб, н

24rodopi.bg/Общество

След като в продължение на години 176-килограмовият Йонко Георгиев Николов се бореше със затлъстяване и цироза на черния дроб, новината за него е добра – той вече е с възстановено здраве.

Това пишат турски медии в репортаж за извършена трансплантация на черен дроб в университетската болница „Медипол Мега“.

Преди 10 години 52-годишният Йонко Николов е диагностициран в България с цироза на черния дроб поради прекомерна употреба на алкохол и затлъстяване. Ангажирания в строителството и селското стопанство българин започнал бързо да наддава на тегло поради чернодробно заболяване, спрял да се движи.

Наши лекари били категорични, че е нужна спешна трансплантация на черен дроб, но не посмели да извършат операцията заради теглото на пациента. Определили я като особено рискова.

В турската клиника Йонко първо свалил 30 килограма в рамките на две седмици. Донор е станала съпругата му Ели.

„Не ми липсва нищо от стария ми живот. Преди не можех да се движа, да ставам от леглото, дори да дишам. Изживявах трудности. Съзнавах, че времето ми изтича, че съм близо до смъртта. Не мислех, че мога да почувствам това добре, толкова скоро след операцията. Ще продължа да отслабвам и ще започна нов живот“, казва Йонко, сочен за пациентът с най-голямо наднормено тегло в Турция, подложен на трансплантация на органи.

„Днес затлъстяването е една от най-важните причини за чернодробна цироза. Когато употребата на алкохол придружава недохранването и свързаната със затлъстяването мастна стеноза на черния дроб, увреждането на черния дроб настъпва много по-бързо. Увреждането на черния дроб при Йонко е настъпило от много години. Когато пациентът се обърна към нас, той имаше и бъбречна дисфункция поради цироза, което допълнително затрудни лечението“, споделя опериралия Йонко проф. д-р Мурат Даянгач.

COMMENTS

WORDPRESS: 0