24rodopi.bg/Общество „Министърът на финансите Асен Василев за пореден път подвежда обществеността с информация от фантомни срещи с нашия бранш. Днес
24rodopi.bg/Общество
„Министърът на финансите Асен Василев за пореден път подвежда обществеността с информация от фантомни срещи с нашия бранш. Днес той обяви, че „собствениците на ресторанти са предложили, вместо да им се вдига от 9% на 20% ставката на ДДС, да се изсветлят приходите им както и доходите на служителите“.
Не знаем с кого се е виждал Асен Василев, но със сигурност не е с националните представители на сектора“, декларираха от Българската асоциация на заведенията.
„Адмирираме запазването на 9% ДДС ставка за заведенията. Това е нещо, за което отдавна се борим и дори успяхме да убедим част от водещите политически сили в правотата си, с което си осигурихме парламентарно мнозинство за оставането й. Адмирираме позицията на Делян Пеевски, с която той защитава 9% ддс за ресторантьорите“, каза областният координатор на Българската асоциация на заведенията Кадир Мустафов.
Министерството на финансите предлага патентен данък за малките заведения, за да се запази 9% ДДС за ресторантьорите.
„Това са идеите на министър на Асен Василев, които не са обсъдени с бранша. Не са обсъдени с нито една представителна организация на заведенията и хотелиерите в България.
Малък търговец, който няма 100 000 лева оборот, ще бъде натоварен с допълнителен данък. Което е един, разбира се, плюс за общините, които ще отделят някой лев за местния бюджет, но не знам до какво ще доведе това за подобрение на ситуацията. Патентният данък няма да даде тласък на ресторантьорите“, допълни Мустафов.
Според него ресторантьорският бранш все още не се е върнал на позициите отпреди пандемията.
„Нивата са близо, но са под прага, който беше преди 2020-а година. Хората по един или друг начин отвикнаха малко да излизат на заведения в тези две ковид-години. След това дойде кризата с цените на горивата и тока, което също бе пречка за съживяването на отрасъла. Цените и инфлацията бяха големи пречки. Неминуемо има отлив на клиенти, но въпросът е, че съществуваме в момента по някакъв начин и доста хора се прехранват от нашия сектор“, каза областният координатор.
COMMENTS