Къде най-добре се справят с инфлацията и защо Кърджали е на опашката

24rodopi.bg/Икономика Във Враца, Видин и Благовград най-добре се справят с инфлацията, най-зле са в Кърджали, Ловеч, Ямбол, Разград и Смолян. Това со

24rodopi.bg/Икономика

Във Враца, Видин и Благовград най-добре се справят с инфлацията, най-зле са в Кърджали, Ловеч, Ямбол, Разград и Смолян. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Инфлацията, която през октомври достигна почти 18% на годишна база – 17,6%, удари всички хора и бизнеси и се усеща в цяла България. Но се оказва, че ударът върху покупателната способност на хората далеч не е еднакъв във всички региони, различава се съществено от това с какво се занимавате, дали работите в частна фирма, или в държавно ведомство и дали сте пенсионер, или работещ.

Изследванията на Института сочат, че във Враца се справят доста добре с инфлацията – ръстът на средната заплата в тази област е само с 0,4 пункта по-нисък в сравнение с инфлацията, докато в Кърджали е по-нисък с цели 8,4 пункта.

1 614 лева е средната заплата през третото тримесечие във Враца, докато в Кърджали е 1 277 лева, за което 24rodopi.com вече писа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0