Юсеин от Кърджали купува олио в Гърция, Хюсеин от Комотини идва за гориво и нарязан тютюн в Кирково и Кърджали

Юсеин от Кърджали купува олио в Гърция, Хюсеин от Комотини идва за гориво и нарязан тютюн в Кирково и Кърджали

24rodopi.bg/Регион „С едно идване до Кирково съм на печалба с около 150 евро. Зареждам колата с гориво на бензиностанцията на „Маказа“, купувам си и

24rodopi.bg/Регион

„С едно идване до Кирково съм на печалба с около 150 евро. Зареждам колата с гориво на бензиностанцията на „Маказа“, купувам си и малко повечко нарязан тютюн. Тези две неща са много по-скъпи в Гърция. Пазарувам и още стоки“, споделя пред 24rodopi.com Хюсеин от село край Комотини. Средно с 50 цента на литър са по-евтини горивата на бензиностанцията до ГКПП „Маказа“ от обектите в Комотини.

В петък, събота и неделя трафикът между Комотини и Кирково отново е оживен, доста от гърците стигат и до съботния пазар в Кърджали.

Юсеин от кърджалийския квартал „Възрожденци“ е от най-доволните от отпадането на ограниченията за пътуване през ГКПП „Маказа“. „Преди ковида редовно ходех на комотинския пазар в събота. След дълго чакане, отново дойде време за пазар при комшиите. На връщане миналата седмица си купих от хипермаркет в Комотини и олио за 4,30 лева за литър. Търсехме и от по-евтиното олио – за 1,80 евро, около 3,50 лева, но нямаше количества. Освен това гърците вече наложиха ограничения. В магазина казаха, че дават до 4 литра на клиент“, споделя той.

Доволни от завръщането на гърците са много от собствениците и персоналът на търговски обекти в Кирково. Комшиите купуват храни, строителни материали, стоки за бита, дори мебели.

„Една след друга веригите супермаркети в Гърция въвеждат ограничения за броя на опаковките на брашно и слънчогледовото олио, които клиентът може да купи“, пише „Катимерини“.

Проблемите със слънчогледовото олио изглеждат по-големи, тъй като вече се е появил недостиг на някои продукти. „Някои вериги въведоха неофициален таван на продадените количества на един купувач, за да могат да обслужат всички свои клиенти през миналата седмица. Това е продукт, който се използва широко в ресторантьорството и в хранително-вкусовата промишленост“, отбелязва гръцкото издание.

„В Гърция зеленчуците са по-евтини от тези, които се продават на пазара в Кърджали“, твърди Мохамед Хабил, автор на снимката.

COMMENTS

WORDPRESS: 0