Юлиян обиколи Европа и се върна в Родопите да гледа овце, търси работници със заплата 3 000 лева – няма

Юлиян обиколи Европа и се върна в Родопите да гледа овце, търси работници със заплата 3 000 лева – няма

Еркан Хаджимустафа/24rodopi.bg/Регион/Животът 40-годишният Юлиян Банков от Жълтуша отглежда 150 овце. Търси работници, но такива не се намират до

Еркан Хаджимустафа/24rodopi.bg/Регион/Животът

40-годишният Юлиян Банков от Жълтуша отглежда 150 овце. Търси работници, но такива не се намират дори за 3 000 лева заплата

Какво може да накара един млад човек, живял във Франция, Германия и Австрия и работил в луксозни курорти в Египет, Турция и българското Черноморие, да се завърне в планината и да отглежда овце? 

Пример за това е 40-годишният Юлиян Банков от ардинското село Жълтуша. От 6 години той се занимава с животновъдство, като днес стадото наброява 150 овце от породата „Родопски цигай“, 30 шилета и 65 агнета. Признава, че не е забогатял финансово, но се чувства удоволетворен и щастлив.

„Потомствен овцевъд съм. С отглеждане на овце се занимаваха баща ми, дядо, прадядовците. Навремето са стигали чак до Бяло море, където са пашували стадата през зимата“ споделя Юлиян и допълва, че е израснал сред животните и отглеждането им винаги го е привличало. Но ясно си дава сметка, че модерното животновъдство изисква инвестиции и нов опит, различен от традиционния. Затова стажува 9 месеца в немска ферма и 3 месеца във френска.

Необходимите пари за първоначалната инвестиция ги припечелва, работейки като аниматор и предствител в луксозни курорти. Стартира работа в Египет през 2004 г., където прекарва 3 години и половина. След това работи по турските курорти и по българското Черноморие. През зимните месеци се прибира на село за да помага на двамата си братя, които се занимават с отглеждане на крави.

През есента на 2013 г. Юлиян става баща и решава, че е дошло времето да осъществи мечтата си. Прибира се в Жълтуша, а с него идва и съпругата му Гери, която е от Бургас.

Първоначално Юлиян смята да помага на братята си в отглеждането на кравите. Но когато баща им починал, останали 30-ина овце. Тогава Юлиян решава да поеме стадото, което днес е нараснало до 150 глави.

Кандидатства за трактор по европрограми през 2018 година, понеже тази техника му е крайно необходима, но започва дългото чакане. Дори   на шега обещава на жена си сватба, когато тракторът пристигне. Днес това обещание вече е изпълнено.

„Времето ми е разчетено до минута. Стоката е жива и се нуждае от мен. Не се интересува, че тракторът е развален и не можеш да докараш фураж или да изринеш обора“, разказва младият фермер. Той отчита, че не би се справил, ако породата, която отглежда, не е „Родопски цигай“.

Това е издръжлива порода,  регистрирана при него като месодайна, но той не пропуска да издои по някой литър за собствена консумация и за направата на готов продукт като кашкавал, сирене или кисело мляко.

Търси усилено младо семейство да работи за тях, но работници не се намират дори за 3000 лева заплата. „Професионалисти, трактористи, хора с капацитет и любов към животните“ уточнява характеристиките той и добавя: „Срамуват се младите от тази работа, а тя не е за възрастни“

През малкото си свободно време помага на братята си в отглеждане на кравите. Най-голямото му предимство на пазара е, че стадото не само е отглеждано в Родопите, но е изхранвано с фураж, 75 % от който е добит в района. Юлиян Банков поддържа над 250 декара ливади, от които произвежда сеното за стадото си.

„Билките, които има по нашите пасища и ливади, правят месото на родопските агнета неповторимо по вкус. Не може да ги сравняваш с животно, отгледано в полето“, категоричен е Юлиян. Но според него крайният потребител оценява планинския продукт.

ВИДЕО репортажът на деня: Делото „Местан – Ахмед“: Двама лекари първи на катастрофата, единият отказва да влезе в съда! – очаквайте само в 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0