Изселниците от Турция блокират работата на кърджалийска ТЕЛК-ова комисия

24rodopi.bg/Общество Изселниците от Турция блокират работата на комисията за ТЕЛК-ови решения в Кърджали, гласи констатацията на експерти от Министер

24rodopi.bg/Общество

Изселниците от Турция блокират работата на комисията за ТЕЛК-ови решения в Кърджали, гласи констатацията на експерти от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Системата, на която стотици хиляди български граждани чакат за инвалидни пенсии и други придобивки, ще претърпи поредни важни промени, пише „Сега“. След като последните промени отпушиха огромното забавяне от пандемията с нови срокове за произнасяне и гарантираха плащанията на хората, сега предстои да се решават и проблемите, които са в дъното на хроничното забавяне – самите комисии, техният състав и как те извършват самата медицинска експертиза.
Новите идеи идват на фона на неколкократни пренаписвания на самите проценти на неработоспособност и степен на увреждане, които се полагат за различните заболявания. Паралелно тече и друга реформа – как се изписват помощни средства като инвалидни колички и др.
Занапред териториални експертни лекарски комисии (по-известни като ТЕЛК) ще трябва да имат всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове. Тези лечебни заведения, които са университетски болници и търговски дружества със смесено държавно и общинско участие, ще трябва да имат най-малко по две комисии за медицинска експертиза. В тях задължително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение. Това предвиждат промени в правилника за устройството и организацията на органите на медицинската експертиза, предложени от МЗ за обществено обсъждане. Това, според авторите на промените, ще осигури над два пъти повече комисии за освидетелстване от сегашния им брой, освен това ще гарантира и кадровото им осигуряване. В момента съществуват 70 такива комисии, като само 29 от тях (41%) успяват да се произнесат в законовия 3-месечен срок. В 17 комисии произнасянето отнема между 4 и 6 месеца, а в девет ТЕЛК – до 12 месеца. Повече от една година е необходима за решение на 15 комисии, като има пациенти, които чакат и 4 години за заветния лист. Основната причина за горния проблем е недобрата кадрова обезпеченост на ТЕЛК, поради непривлекателната за лекарите работа, свързана с медицинската експертиза.
Друга причина е значителният интерес от преосвидетелстване във връзка с по-благоприятните промени в Наредбата за медицинската експертиза, отбелязват от МЗ. Любопитен детайл от техните мотиви е фактът, че на места има и специфични локални проблеми – в Кърджали например напливът от изселници в Турция блокира местната комисия.

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Георги 12 месеца ago

    Госода управляващи и Министри на Реублика България не ние ясно които живеят в Рреублика Турция идват в Бълария събират осигорителния стаж отиват в Турция да ре4ем има 30 годин стаж и се пенсионира в Турция след няколку години идва в България с тия 30 години дето ги иползвал в Турция още един път се пенсионира и в България как става това да работиш в една държава и да се пенсионираш в две държави с един исъщ стаж