Изселниците и „ракиеният туризъм“, Истанбул и забраната за консумация на алкохол

Изселниците и „ракиеният туризъм“, Истанбул и забраната за консумация на алкохол

24rodopi.bg/Общество „Никога не съм предполагал, че ще дойде време, когато завръщането в родния край ще бъде определяно от много мои приятели като „а

24rodopi.bg/Общество

„Никога не съм предполагал, че ще дойде време, когато завръщането в родния край ще бъде определяно от много мои приятели като „алкохолен туризъм“. Нашите изселници обичат да си попийват, но в Турция става все по-трудно – и цените на ракията все нагоре вървят, а и вече има забрани да се консумира на обществени места“, споделя пред 24rodopi.com Мехмед Йозгюр, изселил се от Кърджалийско в Бурса през лятото на 1990 година.

Губернаторът на Истанбул – длъжностно лице, назначено от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган – въведе забрана за консумация на алкохол на обществени места като паркове, плажове и места за пикник, информира „Сабах“. Решението е взето, за да се защити природната среда и да се предотврати „възникването на негативни ситуации“, заявява управителят Давут Гюл. На тези, които не спазват забраната, може да бъде наложена глоба в размер на 617 турски лири, отбелязва истанбулското издание, цитирано от Бгнес.

Представителят на централните власти в провинция Истанбул обаче не е предоставил правно основание за решението, смятат адвокати. В Турция няма закон, който изрично да забранява консумацията на алкохол на обществени места. Единствената приложима разпоредба е чл. 35 от Закона за нарушенията, който предвижда глоби за „лица, които нарушават спокойствието на другите под въздействието на алкохол“. Адвокати искат съдът да спре забраната, заявявайки, че то нарушава конституцията на страната и европейските конвенции, пише сайтът Balkan Insight.

Това решение е последната от поредицата мерки, предприети от правителството за ограничаване на консумацията на алкохол в Турция.

През последните 10 години съществуваше забрана за продажба на алкохолни напитки в магазините за алкохол след 22:00 часа. По-рано тази година правителството увеличи минималната санкция за нарушаване на тази разпоредба на 215 000 лири, а максималната санкция – на 1 милион лири (8 500-34 000 евро).

През последните години акцизите върху алкохолните напитки също бяха значително повишени. Над 60% от цената на дребно на високоалкохолните напитки като водка и джин се състои от данъци; за бирата те са приблизително 55%.

Рекламирането на алкохолни напитки по витрините на магазините също е незаконно в Турция.

„Нашето не е „алкохолен туризъм“, нищо, че имам познати, които на едно сядане изпиват бутилка. 20 дни по 1 бутилка, смятайте какво прави, какъв алкохолен глад се конпенсира. Алкохолен туризъм има в Слънчев бряг, нашето е друго, симпатично поведение. По-коректно е да се каже „носталгия“, „спомени на чаша за старите години тук“. Ние, по-възрастните, обичаме още първата вечер, като си дойдем от Турция, да седнем с приятели на ракийка или водка, задължително със свежа салата и много мезета. Няма по-красив момент от стара ракия със стар приятел на терасата на село. Докато при младите е малко като маратонско пиене, наваксват тук сухите турски нощи“, казва пенсионираният учител Йозгюр.

COMMENTS

WORDPRESS: 0