Изселници към близките си в Кърджали: Ердоган сваля ДДС-то на 8%, ще поевтинеят много стоки

Изселници към близките си в Кърджали: Ердоган сваля ДДС-то на 8%, ще поевтинеят много стоки

24rodopi.bg/Общество „ДДС-то на много стоки пада от 18% на 8%, цените ще паднат. Ердоган го обяви“, това пишат изселници в социалната мрежа тази ве


24rodopi.bg/Общество

„ДДС-то на много стоки пада от 18% на 8%, цените ще паднат. Ердоган го обяви“, това пишат изселници в социалната мрежа тази вечер. Анонсираното смъкване на ставките на Данъка върху добавена стойност в Турция е най-коментираната тема в кореспонденцията чрез мобилни приложения и Фейсбук между Бурса и Кърджали на 28 март.

„Добри новини от президента Ердоган, които ще облекчат джоба на гражданите! Намалява се ДДС в много области“, гласят и водещите новини в турските медии тази вечер.

В изявление след заседанието на кабинета, президентът Ердоган каза: „ДДС на продукти като перилни препарати, сапун, тоалетна хартия и бебешки пелени е намален от 18 процента на 8 процента“. От друга страна, ставката на ДДС върху всички услуги за храни и напитки беше определена на 8 процента.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви акценти от новите разпоредби за ДДС след заседанието на кабинета в „Бештепе“.

„Докато се борим да защитим народа си от глобалните и регионални кризи, от поскъпването на живота, не пренебрегваме и административните реформи. Министерство на финансите подготви регламента за ДДС след консултации със съответните  сектори и НПО. Първоначално намалихме ставката на ДДС върху хранителните продукти от 8% на 1% на всички етапи на производство, търговия на едро и дребно.

Ето новите разпоредби за ДДС, обявени от президента Ердоган:

Решихме да намалим ДДС на продукти като перилни препарати, сапун, тоалетна хартия, салфетки и бебешки пелени от 18 процента на 8 процента.

Решихме да намалим ДДС до 8 процента в услугите за храни и напитки.

Независимо къде се намира закупено жилище, то ще подлежи на едно и също облагане с ДДС, което варира в зависимост от квадратния метър. ДДС е 8 процента за жилища, чиято нетна площ не надвишава 150 квадратни метра. А за жилища, надвишаващи този размер, първите 150 метра ще се облагат с 8% ДДС,  а останалите с 18% ДДС.

В райони с риск от бедствия ще се начислява 1% ДДС до 150 метра, а над това ще се начислява 18% ДДС. Намаляваме ставката на ДДС за земя и терени до 8 процента.

Намаляваме ДДС на медицинските изделия от 18 процента на 8 процента. В селскостопанския сектор намаляваме ДДС до 1% за сертифицирани доставки на семена и фиданки и до 8% за резервоари за събиране на мляко.

„Имаме добри новини и за дейностите, които ще превърнат страната ни в център на електрическата автомобилна индустрия. Съобразявайки се с тенденциите в сектора, предприемаме нови стъпки за разпространението на високоскоростните зарядни станции. Ще предоставим подкрепа от 300 милиона лири за създаването на високоскоростни зарядни станции във всичките ни 81 провинции“, посочва още Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0