Излезе от печат „Ататюрк. Софийски дни 1913-1915“ на Мюмюн Тахир

Излезе от печат „Ататюрк. Софийски дни 1913-1915“ на Мюмюн Тахир

24rodopi.bg/Култура „Ататюрк. Софийски дни 1913-1915“ – така се казва най-новата книга на д-р Мюмюн Тахир. За първи път у нас излиза двуезична, на бъ

24rodopi.bg/Култура

„Ататюрк. Софийски дни 1913-1915“ – така се казва най-новата книга на д-р Мюмюн Тахир. За първи път у нас излиза двуезична, на български и турски, книга за основателя и пръв президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
За изтъкнатия реформатор, знаменития държавник, забележителния пълководец, радетеля за мир, разбирателство и сътрудничество между народите, е писано много, не само в турския печат. Броят на проведените и публикувани изследвания за Ататюрк надхвърля хиляди и той нараства с всеки изминал ден. Възможно е да се намерят множество произведения, публикувани за Ататюрк на всички световни езици.
В книгата си Мюмюн Тахир не повтаря написаното до сега. Той се спира само на пребиваването на Мустафа Кемал като военен аташе в София от 27 октомври 1913 до 2 февруари 1915 година, неговото приятелско отношение към нашата страна, стремежите му да установява и развива приятелски отношения между българския и турския народи, които да живеят в мир, разбирателство и добросъседство. Широко място в книгата е отделено на живота му в София, за срещите му с видни български държавници и военни, за отношението му към държавното строителство и войната. Авторът разказва и за любовта между Мустафа Кемал и Димитрина Ковачева – Мити.
Посланията на Ататюрк имат общочовешко значение. Той черпи своите аргументи и основания от европейския хуманизъм. Идеите му представляват предпоставка за европейска интеграция на страните от Югоизточна Европа, пише Мюмюн Тахир.
Според него Кемалистката революция обхваща всички компоненти на европейската цивилизация, побираща в себе си социални, икономически, културни, юридически и политически аспекти. В това се състои особеността на националната революция в Османската империя. Целта на Кемал Ататюрк обаче е западната мисъл, култура и светоглед да бъдат пречупени през призмата на турските традиции. По този начин не се извършва сляпо копиране на всичко западно, а се получава нещо по-богато и ценностно.

COMMENTS

WORDPRESS: 0