Изкупуват капията в Кирковско за 1,30 лева за кг! Местните: За да си избиеш разходите и да спечелиш, трябва да е 2,50 лв/кг

Изкупуват капията в Кирковско за 1,30 лева за кг! Местните: За да си избиеш разходите и да спечелиш, трябва да е 2,50 лв/кг

24rodopi.bg/Регион Изкупната цена на червената капия, която се произвежда на територията на община Кирково е почти без промяна, споделят местни произ

24rodopi.bg/Регион

Изкупната цена на червената капия, която се произвежда на територията на община Кирково е почти без промяна, споделят местни производители. По думите им фирми от София и Пловдив изкупуват произведения зеленчук на цени средно от 1,30 лв. за килограм, при цена между 1,20 лв. и 1,30 лв. за килограм през 2021 г. и повишени цени на торове и горива през настоящата.

„За да си покрия разходите и да генерирам някаква печалба, чушката трябва да я продавам поне на 1,80 лв. за килограм. Амониевата селитра, с която торим, поскъпна тройно и четворно, другите неща също и тази година се очертава да е танто за танто, както се казва“, споделя пред БТА Юсеин Юсеин от с. Шопци. Той отглежда 4 декара чушки и това е основното му препитание. Юсеин е от малкото местни хора, които продължават да отглеждат тютюн. Тази година е засадил 3 декара, като очаква продукция от около 800 кг. Все още не се знае на каква цена ще му изкупят и тютюна. През предходната година го е продал за 8 лв. на килограм.

Според друг местен производител на пипер, цената на чушката трябва да не бъде по-ниска от 2,50 лв. за килограм, за да могат хората не само да покрият разходите си по отглеждането, но и да спечелят, защото това е препитанието им. „Сега средната цена на пазара е 1,60 лв. за килограм и това е пресечната точка между производители и потребители. Хората няма да купуват, ако е по-висока, а ако я свалим повече от това, ще сме на загуба“, споделя Рамадан Хасанов от с. Лозенградци. Той отглежда 1 декар, от който вади на година около 3,5 тона продукция. Реализира я сам по пазарите в региона – в Момчилград, Кърджали и Златоград.

Като едно от най-големите предизвикателства определя поливането на пипера. „Последните три години са сушави, не вали и ми се е налагало да карам вода с бусове. Един чувал амониева селитра стана 110 лв.“, коментира Рамадан. Разказва, че за да стане, чушката трябва да се полива на два дни. Ако водата е от близкия водоем, трябват помпи, което отново е разход  – за гориво на помпата. „Горивата също поскъпнаха, а с тях зареждаме помпите, зареждаме автомобилите да транспортираме стоката. Едно ходене до съседната община Момчилград с буса ми излиза 50 лв.“, казва още производителят. Обяснява, че преди да гледа чушки, е отглеждал няколко десетилетия тютюн, но се е отказал, защото в него няма пари, а и има повече ангажименти по отглеждането му. Мъжът споделя също, че в селото му има не повече от 160 жители, като младите са в чужбина за по-добри доходи.

Пограничната община Кирково в годините назад бе известна с отглеждането основно на тютюн. Климатът и географските особености там са подходящи и за отглеждане на червена капия. За последните 25 години обаче тютюнопроизводителите са намалели 30 пъти, а за последните 10 години – 7 пъти, коментира за БТА началникът на общинската служба по земеделие в Кирково Димитър Манчев. По думите му към днешна дата в общината тютюнопроизводителите са около 300, а засадените площи 1 700 дка. Чушки в пограничната община произвеждат 500 човека на площи от около 1 000 дка.

COMMENTS

WORDPRESS: 0