Изборният ден: Очаква се 70 000 да упражнят правото си на вот, за 5-ия мандат са достатъчни и 700, и 7000 гласа

24rodopi.bg/Политика Днес, отчитайки поредните парламентарни избори с най-ниска избирателна активност в страната, 9-ти Кърджалийски многомандатен изб

24rodopi.bg/Политика

Днес, отчитайки поредните парламентарни избори с най-ниска избирателна активност в страната, 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район ще научи коя партия или коалиция ще спечели 5-ия мандат.

Около 70 хиляди жители на 7-те кърджалийски общини и пристигнали от чужбина за вота се очаква да гласуват за 5-ма представители в 49-ото Народно събрание. 3 от мандатите са „ясни от месец“, малка е и интригата около 4-тия, но шансове за 5-тия имат няколко партии и коалиции, които ще спечелят между 700 и 7 000 гласа. Системата „Хеър-Ниймайер“ ще определи кой печели последния мандат чрез големия остатък. От резултатите днес ще стане ясно дали Кърджали ще прати в новия парламент „кърджалийска петорка“ или групичката ще бъде „кърджалийско-софийска“, но точният отговор ще се отложи с 3 дни – до преразпределението след окончателното преброяване на бюлетините.

109 са кандидатите, 200 000 са отпечатаните бюлетини, 260 хиляди пък са имащите право на глас, но голяма част от тях са в чужбина.

COMMENTS

WORDPRESS: 0