Избор на Халифе деде!? Алиани снеха доверието от структура на бивш депутат и си харесаха за политическо лице Ерол Мехмед

Избор на Халифе деде!? Алиани снеха доверието от структура на бивш депутат и си харесаха за политическо лице Ерол Мехмед

24rodopi.bg/Регион Висшите алиански религиозни служители на бекташите от областите Кърджали и Хасково се събраха в Теккето на Елмалъ Баба, за да избе

24rodopi.bg/Регион

Висшите алиански религиозни служители на бекташите от областите Кърджали и Хасково се събраха в Теккето на Елмалъ Баба, за да изберат върховен представител на бекташийската общност. При даден курбан и по специална церемония, съхранена от столетия, бекташи дедетата (деде – духовник) избраха и ръкоположиха Байрам деде като Халифе деде (най-важния сред дедетата в даден регион) на общността.

Това става ясно от съобщение на алианската общност, поместено в профила във Фейсбук на бившия народен представител Ерол Мехмед от Момчилград.

На церемонията са присъствали и алиански дедета от Турция и Германия.

По покана на дедетата там бил и Ерол Мехмед.

Извън религиозния ритуал, Съветът на алианските духовници (дедетата) открито изразил „общото си мнение и становище“, че сдружение, което преди години издейства квота за депутат от Кърджали, с действията и бездействията си вече не оправдава гласуваното доверие. Организацията не можела повече да представлява алианската общност. „Взаимодействието с тях е прекратено!“, декларират от общността.

Става въпрос за структура, която се ръководеше от живеещия в кърджалийския квартал „Възрожденци“ Мустафа Ахмед, който дори получи право като представител на общността да стане два пъти народен представител от 9-ти Кърджалийски многомандатен район, като вписан в листата на ДПС. Интриги и скандали разтресоха организацията и се наложи активисти да изберат нов председател, за да просъществува организацията, но Ахмед атакува този избор пред съда.

Ръководената неформално от Мустафа Ахмед организация финансира издаването на книжка за общността, в която имаше скандални неточности. Алианството бе представено не като направление в исляма, а като отделна религия, и се наложи унищожаване на тиража и отпечатване на коригирана брошура.

Алевизмът е течение в исляма, тясно свързано със суфизма. Алевитите се отличават със съхранените през вековете изконни тюркски ценности и традиции в културата и религиозните обреди. Те се гордеят, че богослужебният им език не е арабски, а роден турски. Житейската им философия се базира на толерантността и хуманизма. Основните идеи на алианите са за равноправие между половете и братство между хората без значение на вяра, раса и народност, посочват от общността.

Очаквайте по темата: Кой е легитимният Халифе деде в региона?

COMMENTS

WORDPRESS: 0