Избират Росен Желязков за шеф на парламента, Борисов и Петков ще решават за кабинета

Избират Росен Желязков за шеф на парламента, Борисов и Петков ще решават за кабинета

24rodopi.bg/Политика Народният представител от ГЕРБ Росен Желязков ще бъде предложен отново за председател на 49-ото Народно събрание, но този път ще

24rodopi.bg/Политика

Народният представител от ГЕРБ Росен Желязков ще бъде предложен отново за председател на 49-ото Народно събрание, но този път ще бъде подкрепен и от втората сила – коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Това е новината от водените преговори между представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Желязков ще бъде сменен на ротационен принцип след 3 месеца, ако парламентът работи толкова дълго.

На 5-часовите разговори двете двете политически сили са се договорили и за законодателната програма на парламента.

Въпросът за бъдещото редовно правителство не се обсъжда, съобщиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на съвместен брифинг в кулоарите на Народното събрание.

В замяна ПП-ДБ ще получи възможността да определи председателя на парламентарната правна комисия. Засега от коалицията не съобщават кого ще номинират. Името вероятно ще стане известно на утрешното заседание на парламента.

Компромисът изглежда такъв – от ГЕРБ-СДС са склонили да приемат шефът на Народното събрание да се сменя на ротационен принцип, както искаше ПП-ДБ; в замяна от формацията на Кирил Петков и Христо Иванов са отстъпили този пост на герберите, като са получили допълнително председателското място на ключовата по важност правна комисия.

Николай Денков, който водеше разговорите от името на ПП-ДБ, заяви, че очаква в сряда – 19 април, да бъде избран председател и парламентът да започне работа.

Ако Народното събрание работи успешно, след 3 месеца ще бъде избран друг председател, вероятно от „Промяната“.

Въпросът за кабинетът ще се води на лидерско ниво, обяви Денков. Решението на ПП-ДБ да не подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС остава непроменено, каза още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0