ИПИ: Приток на население във всички населени места в Кърджалийско

ИПИ: Приток на население във всички населени места в Кърджалийско

24rodopi.bg/Регион 205 общини в страната са отбелязали положителен механичен прираст на населението по време на пандемията, което е безпрецедентно

24rodopi.bg/Регион

205 общини в страната са отбелязали положителен механичен прираст на населението по време на пандемията, което е безпрецедентно в най-новата история. В същото време „Бягство от града към село“ постави отрицателни стойности през 2020-та в иначе най-примамливите градове за преселение-София, Пловдив и Варна.

В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители. Въпреки тази корекция, настъпила вследствие на пандемията и ограничителните мерки, дългите демографски тенденции по-скоро остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора, анализират от Института за пазарна икономика.

В рамките на последното десетилетие населението на 26 области в страната намалява. Единствено в София (столица) и в Кърджали се наблюдава обратната тенденция. През последните години представянето на Кърджали е много силно, като почти всички населени места в областта отбелязват приток на население. Морските области Варна и Бургас отчитат лек спад, но поддържат устойчиво положителен механичен прираст и имат потенциал да обърнат демографските процеси. До настъпването на пандемията именно механичният прираст отличава силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязва подем, отбелязват от ИПИ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0