Инфлацията „изяла“ 15% от парите за водоснабдяване, в Източните Родопи отново ще разчитат на водоноски

Инфлацията „изяла“ 15% от парите за водоснабдяване, в Източните Родопи отново ще разчитат на водоноски

24rodopi.bg/Регион 15% от парите за водоснабдяване са „изядени“ от инфлацията и малките населени места в Източните Родопи, които имат проблеми от год

24rodopi.bg/Регион

15% от парите за водоснабдяване са „изядени“ от инфлацията и малките населени места в Източните Родопи, които имат проблеми от години, ще разчитат на водоноските и това лято, стана ясно от изявление на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов.

Кметът на Джебел Неджми Али попита вицепремиера по време на форума „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и развитие”, организиран от „Стандарт“ и „Строител“, дали общините могат да кандидатстват с проекти във ВиК холдинга, защото в момента има населени места, които нямат водоснабдяване от години. „Хората нямат какво да пият, с водоноски им се носи вода“, подчерта кметът на Джебел.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството отговори, че ВиК холдингът не дава пари, а в него има 900 млн. лв., които по думите на Караджов „лека полека си умират” заради инфлацията. Холдингът е създаден да допълва финансирането на европейските проекти.

„Когато Европа дава 70%, някой трябва да додаде останалите 30 на сто. За да е гарантирана тази сума, е сложен близо 1 милиард в холдинга. Но има инфлация и той е загубил силата си поне с 15%. Вместо да имаме 15% повече строителство, ние реално сме ги загубили“, каза Караджов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0