Имотен спор, домашно насилие: „Махай се от къщата, жена ти е християнка!“

Имотен спор, домашно насилие: „Махай се от къщата, жена ти е християнка!“

24rodopi.bg/Общество Роднински конфликт заради имот, защита от домашно насилие, съдебни спорове, а в дъното… „Не одобряваме съпругата ти, защото не

24rodopi.bg/Общество

Роднински конфликт заради имот, защита от домашно насилие, съдебни спорове, а в дъното… „Не одобряваме съпругата ти, защото не е мюсюлманка“.

Драми в Кърджали, които преминаха през две съдебни инстанции. В крайна сметка кърджалиец бе отстранен от наследствен имот в рамките на 18 месеца по силата на Закона за защита от домашно насилие.

От 20 години мъжът живеел в Украйна. Там сключил брак с украинка, родили им се три деца. Поради тази причина обаче изпаднал в траен и дълбок конфликт с родителите си, които не одобрявали факта, че той е женен за християнка, а не за мюсюлманка, както повелявала традицията. Родителите и роднините на кърджалиеца били с двойно гражданство-българско и турско, стана ясно в хода на съдебните заседания.

В края на миналата година обаче, кърджалиецът се прибрал заедно със съпругата си и децата заради опасността от приближаващ военен конфликт с Русия. Той не можел да отиде в дома на родителите си, поради тази причина се настанил в наследствена стая в къщата, обект на спора. По една трета имуществен дял в нея имали и негови роднини, живеещи в Турция и идващи си за по няколко дни в годината.

Кърджалиецът решил да ремонтира стаята, като в случай на война остане в нея заедно със семейството си. През лятото обаче се върнали и други двама наследници  от Турция.

„Няма домашно насилие, конфликтът е чисто имотен“, се посочва в твърденията на кърджалиеца в съда.

Роднините му го заварили да кърти прозорци, и по думите им, упражнил спрямо тях вербална агресия, изразяваща се в обиди и закани. Три броя предупредителни протоколи били съставени, в ход били и досъдебни производства.

Поради украинското си гражданство и това на съпругата и децата, кърджалиецът се позова и на закрилата на държавата над бежанци. В същото време стана ясно, че на адреса на къщата са регистрирани 32-ма души…

В крайна сметка на две съдебни инстанции магистратите решиха, че мъжът трябва да напусне имота за 18 месеца и да не доближава роднините си за същия период на по-малко от 50 метра.

COMMENTS

WORDPRESS: 0