Имаше такава банка – „Алфа Банк“… бившият й главен касиер влиза в затвора за 14 години! Изнесъл 21 млн. лева в чанта за лаптоп

Имаше такава банка – „Алфа Банк“… бившият й главен касиер влиза в затвора за 14 години! Изнесъл 21 млн. лева в чанта за лаптоп

24rodopi.bg/Общество Бившият главен касиер на "Алфа Банк" Петко Митевски влиза в затвора за 14 години за присвояването на над 21 милиона лева от банк

24rodopi.bg/Общество

Бившият главен касиер на „Алфа Банк“ Петко Митевски влиза в затвора за 14 години за присвояването на над 21 милиона лева от банката. За присъдата, постановена от Върховния касационен съд, съобщи прокуратурата с уточнението, че са предприели незабавно действия по изпълнение на наказанието.

Митевски е подсъдим за най-големия банков обир в най-новата история на България. Според обвинението той е присвоил милионите в периода 2008 – 2010 година, като е използвал е фалшиви документи.

Alpha Bank-България, част от най-мощната гръцка финансова институция Alpha Bank Group, откри първия си офис в София през 1995 година. През 2009-та тя вече имаше 120 офиса в страната, като представителството й в Кърджали бе в центъра на града – блок „Рила 3“.

Решението на Върховния касационен съд, с което се потвърждава наказанието, определено на Митевски от Софийския апелативен съд, все още не е публикувано, съобщава „Хоризонт“.

Заради епидемията от бегълци от правосъдието, законодателни промени ограничаха публичността на съдебните актове, с които се постановява затвор, докато наказанието не бъде въведено в изпълнение именно от прокуратурата. От държавното обвинение уточниха лаконично, че необходимото е предприето незабавно, допълва БНР.

Според обвинителния акт – в периода 2008 – 2010 година на три пъти Митевски е изнесъл от банката над 21 милиона лева. Това е станало в чанта за лаптоп. За целта е фалшифицирал документи, но и е бил улеснен от занижения контрол и липсата на камери.

Петко Митевски беше обвинен през 2011 година. През 2017 година се укри и делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато се яви в Софийския апелативен съд и беше задържан. Времето, прекарано в ареста, ще бъде приспаднато от размера на 14-годишното му ефективно наказание.

Междувременно през 2016 година „Алфа Банк“ престана да съществуването и беше купена от друга банка.

На снимките: Кърджалийският офис на банката и Митевски

COMMENTS

WORDPRESS: 0