Илхан Андай: В българската политика има глад за стила „Доган“, а Пеевски покрива критериите и за премиер!

Илхан Андай: В българската политика има глад за стила „Доган“, а Пеевски покрива критериите и за премиер!

24rodopi.bg/Политика/Коментари „ДПС заменя декларациите и скандиранията и облича работни облекла с многообещаващото послание: Ние започваме да градим

24rodopi.bg/Политика/Коментари

„ДПС заменя декларациите и скандиранията и облича работни облекла с многообещаващото послание: Ние започваме да градим!

Това следва да звучи събуждащо и за свои, и за другите. Своите да са наясно, че вече ще се работи много в името на избирателя, а потенциалните партньори и дори резервираните да са наясно, че ДПС вдига летвата и ще бъде със самочувствието, че властта й се полага, заради това, което прави, заради новата визия на либерална партия, национално отговорна“, заяви в „Още от деня“ по БНТ Илхан Андай от 24rodopi.com.

Според него Ахмед Доган и Делян Пеевски – това ще бъдат двигателите на ДПС и до национална конференция, и след това.

Андай прогнозира, че в ДПС ще бъде направен много внимателен анализ дали Пеевски да стане еднолично председател на партията или да се прибегне до изпитания формат със съпредседатели, като такива могат да бъдат и Филиз Хюсменова, и Илхан Кючюк.

На Пеевски много му приляга и премиерското място, виждате какво се случва в последните седмици, каза Андай в отговор на въпрос за появилите се информации в тази посока.

Възможно е Доган да остане оперативен шеф и след националната конференция, а Пеевски да играе ключова роля на терен, но това е по-малко вероятният вариант.

„Преди години Ахмед Доган беше казал, че би се върнал като оперативен шеф само, ако е застрашена партията или България“, с това припомняне започна анализа си пред „Хоризонт“ журналистът Илхан Андай, пише БНР.

В коментар за случващото се в ДПС, журналистът подчерта, че Доган е липсвал на българската политическа сцена: „Последните 5 парламентарни избори и последвалите сложни пазарлъци сякаш разкриха глада на всички политически сили за този стил на Доган. Което пък го задължаваше да помогне на своите, които не можеха да постигнат онзи резултат, който Доган им спускаше като квота, която да бъде като виза за влизане във властта“.

Делян Пеевски издържа всички тестове и покрива всички критерии, за да бъде новият председател на ДПС, категоричен беше Илхан Андай.

„Той покрива и критериите за премиер с ролята си в парламента и съвместните си инициативи в партиите от сглобката по конституционните промени. Ако напишем списък с имена на потенциални премиери и ангажираме социолози, които да работят на терен безпристрастно, бъдете сигурни, че Пеевски ще стигне до много високи проценти. Отрицанието на ДПС от по-ранни години сякаш е отминало и хората повече мислят с цената на горивата и с това колко пълен им е хладилникът“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0