Илхан Андай пред „Хоризонт“: Ердоган и Кълъчдароглу очакват много повече от това, което ДПС получи в Турция!

24rodopi.bg/Коментари/Политика "И двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Ту

24rodopi.bg/Коментари/Политика

„И двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция“, коментира в ефира на Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.bg.

„Започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция. В тази роля на ръководството на Движението определено му е трудно да постигне баланс. Рахатът в баланса е невъзможен. Когато те използват няма начин да не сбъркаш и разни там ходове, философиски напъни а ла „вълкът сит и агнето цяло“ са обречени на нервно възприятие от електората, потенциалните партньори и най-вече от етноса“, заяви журналистът пред водещата Силвия Великова по „Хоризонт“.

На 2 април Движението имало очаквания от управляващата партия в Турция и опозицията, сега очакванията били в обратна посока.

„60-те хиляди гласа за ДПС не могат да се сравнят с поне 600-те хиляди, които могат да решат изхода от битката Ердоган – Кълъчдароглу. Около 350 000 са нашенците в Турция, които могат да гласуват и там, и тук. Но минимум два пъти повече са тези нашенци с право на глас в Турция на 14 май за президент и Меджлис – това са и заминали по стари спогобди, които нямат избирателни права у нас, това са деца на стари изселници, които някак си ще чуят посланията от България във връзка с турските избори“, каза Андай.

На въпрос на водещата Силвия Великова за симпатиите на изселниците, той отговори: „Мина отдавна времето, когато около 80 на сто от изселниците подкрепяха социалдемократите, формацията на Бюлент Еджевит, след това на Демирел, след това на Дениз Байкал. След появата на Ердоган и това, което успя да направи в най-добрите си години за Турция, съотношението е вече 1:1 – 50% подкрепят Ердоган, 50% са за обединената опозиция“.

Докато през 2018-та Реджеп Тайип Ердоган победи Мухаррем Индже с преднина от 10-11 милиона гласа, победителят през май може да се излъчи с по-малко от един милион разлика, от което се вижда високата цена на изселническата общност. Социолозите дават преднина от 4-5 процента на кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, но почти сигурно е, че ще има балотаж, смята журналистът.

Относно посещенията на външния министър Мевлют Чавушоглу и на опозиционния кандидат за президент Кълъчдароглу в България, Андай отбеляза, че човекът на Ердоган се представил като гост в Каолиново и Шумен и ифтарът бил акцент, като гостът си позволил връзка с изборите единствено чрез предадените поздрави от турския президент.

„Анонсът на Кълъчдароглу гласеше, че идва на ифтар – нещо много хубаво в свещения месец Рамазан, и Мустафа Карадайъ тръгне с него по знаковите места за ДПС, но бай Кемал си прави предизборна обиколка именно на тези места – гроба на Тюркян, чешмата-паметник в Могиляне в нейна памет, паметника на дисидента Нури Адалъ, паметника на жертвите на Възродителния процес, в центъра на Бастиона на ДПС. Кълъчдароглу малко изигра ДПС.

И Мухарем Индже беше преди 5 години в Могияне, но той произнесе забележителна реч в защита на ДПС от външната намеса на партията на Ердоган. А Кълъчдароглу беше в ролята си на кандидат за властта. Това определено дразни Едроган и екипа му“, каза Илхан Андай.

„Карадайъ два пъти беше с екип при Ердоган – кафето при Ердоган не е да разказваш след време на внуците си, че си бил в сарая, а да го разчетеш и да изградиш в главата си стратегия, по която ще имаш някаква роля – малко значима или повече значима, и в нито един момент не бива да надскачаш боя си, не бива да изиграеш ролята и от името на етноса или вярата си. ДПС сбърка, като съпровождаше с лидера си Карадайъ на всички тези знакови места за ДПС. Може би той трябваше да се появи само на ифтара в Кърджали, но пък, знае ли се! Кълъчдароглу е много хитър политик. След 10-11 загуби той застана с името си. Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след 28 май ще може да отиде на едни следващи български избори с много по-голяма кошница в Турция“, отбеляза журналистът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0