Илхан Андай пред Euronews Bulgaria: В Турция – неочаквано добра комбинация срещу силен лидер!

24rodopi.com/Политика Изборите в Турция ще представляват титаничен сблъсък на силен отбор срещу силен лидер. Коалицията, която стои зад Кемал Кълъчда

24rodopi.com/Политика

Изборите в Турция ще представляват титаничен сблъсък на силен отбор срещу силен лидер. Коалицията, която стои зад Кемал Кълъчдароглу се оказва неочаквано добра комбинация срещу човек, който се промотира като един от лидерите в света – Реджеп Тайип Ердоган. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по телевизия Euronews Bulgaria журналистът Илхан Андай.

„Имаме две електорални армии, които в неделя ще се насочат към урните – едната, убедена, че ще върне парламентарната демокрация в Турция, а другата – че ще опази уморения, но направил много за тях Ердоган. И двамата са убедени, че ще спечелят още на първи тур. Редно е да отбележим, че средните стойности от социологическите проучвания сочат, че Кълъчдароглу ще събере 49% подкрепа. Това ще рече, че за да спечели кандидатът на Обединената опозиция, на него са му необходими гласове колкото един голям български град – Бургас или Пловдив“, коментира журналистът от 24rodopi.com.

„Малко е нужно според допитванията, но в последните 10 дни социологията е забранена, а следва да отбележим, че Ердоган е начело на може би най-добрата в света машина за печелене на избори“, каза Андай и допълни:

„Във всеки средно голям жилищен блок в Турция Партията на справедливостта и развитието има отговорник, мотивиран отговорник, който знае колко души ще гласуват за Ердоган. Фаворит е Кълъчдароглу, но Eрдоган няма план Б – какво ще правя, ако загубя.

Затова в Турция, която ще бъде при всички случи по-различна след 14 май – дали ще се върне завещаното от Ататюрк или на Ердоган ще се наложи да изпълни твърди смелите обещания, без да се налага да припомняме истерията на онази емоционална дама, която пита „Кой сега ще ни дава пари“, затова в Турция всичко е възможно.

Още повече, че един от министрите на Ердоган направи странния коментар, че победа на Кълъчдароглу би означавала държавен преврат“.

„Бързото профилиране на подкрепящите единия или другия кандидат позволява да кажем, че при Кълъчдароглу покритието е максимално – това са младите турци, живеещите в модерните градове, работещите в регионите с висок брутен вътрешен продукт. Зад подкрепата за Ердоган виждаме много религия, има региони, консумиращи от бюджета, по-бедната прослойка от обществото“, каза още Андай.

Силата на Кълъчдароглу е парламентарната демокрация и обещания от рода на Ще спра корупцията, ще върна парите в бюджета. Той изнесе шокиращи данни за изнесени от страната 418 милиарда долара и обеща да ги върне, отбеляза гостът с сутрешния блок.

Силата на Ердоган е, че 25 милиона турци смятат, че страната се нуждае от силна ръка, и това може да е само доказалият се Ердоган, а и той в последните години успешно се промотира като един от световните лидери, твърди Андай.

Темата+: Новина от последните минути: Мухаррем Индже оттегли кандидатурата си! – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0