Илхан Андай пред БНТ: При качествено строителство и строг контрол сградите и у нас, и в Турция, трябва да издържат на земетресение със сила 7,8 по Рихтер

24rodopi.bg/Общество „Сградите у нас се проектират и реално се градят така, че да издържат земетресение от 7,7 и 7,8 по скалата на Рихтер, защото н

24rodopi.bg/Общество

„Сградите у нас се проектират и реално се градят така, че да издържат земетресение от 7,7 и 7,8 по скалата на Рихтер, защото над 8 се случва изключително рядко, а по нашите ширини почти е невъзможно. Същите 7.8 влизат в нормите за жилищни сгради и в Турция, които да предотвратят жертви, чийто брой да не достигне толкова, че Ердоган да отчете, че случилото се в Хатай е бедствието на века. Разликата е в това, че у нас контролът за антиземетръсната част в строителството е с две идеи по-строг отколкото в Турция“, коментира в ефира на Българската национална телевизия журналистът Илхан Андай от 24rodopi.com.

„В същото време в реалното строителство в Турция са две идеи по-напред от нас по отношение на икономиите, особено на желязо, и мисълта за далавера. Това го отбелязвам през призмата на голямото земетресение през 1999 година, когато с друг колега от „24 часа“ Венци Венков, бяхме на терен много дни, но и през наблюденията ми в строителния сектор в България през последните две години, в които строителите от Турция са забележително много“, заяви Андай в съботния следобеден блок на БНТ „Говори сега“.
На въпрос на водещата Мая Костадинова за последни новини около издирването на 28-годишната Айлин Канмаз от Кърджалийско в Хатай, Андай каза:
„Вече сме в етап „Само чудо“, но няма новини за Айлин и 7-месечното й бебе Мурат, те попадат в графата „безследно изчезнали“. Съпругът й и 5-годишната дъщеря Айза са открити мъртви. Свекърът и свекървата на Айлин говореха пред телевизионни камери пред някогашния луксозен комплекс, превърнал се в масов гроб, ковчег – „Ренесанс резиданс, и бяха много отчаяни. Думите на болката са: „Носят ни храна, ние не искаме храна, а децата си, които са под развалините“, „Не работят, няма я държавата“, „От 3 дни никой не идва“. Други обясняват, че в автопарка има живи хора, на няма спасители и техника. Вчера на летището задържаха един от изпълнителите на мегапроекта, архитект, който с голяма сума пари щял да отлети за Подгорица. Слоганът на кампанията за продажби на 250-те апартамента бил „Частица от рая“. От днес информацията е, че проектът на резиденцията бил на шефа на камарата на архитектите, който, както го определи местния кмет, бил идеалист, но се съобразявал с антиземетръсния регламент за строителство. Когато миналото лято семейството е било в България, съпругът на Айлин е споделил, че са успели да купят жилище в най-баровския комплекс на Антакия/Хатай, но изразил притесненията си, че с просто око вижда некачественото строителство“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0