Илхан Андай пред агенция „ПИК“: Загубилите от Радев са се качили на гърба на Пеевски и се надяват той да му нанесе репутационни щети!

Илхан Андай пред агенция „ПИК“: Загубилите от Радев са се качили на гърба на Пеевски и се надяват той да му нанесе репутационни щети!

24rodopi.bg/Политика ДПС не печели толкова много от този скандал между Пеевски и Радев, колкото формациите, които са в сглобката. Ситуацията е такава

24rodopi.bg/Политика

ДПС не печели толкова много от този скандал между Пеевски и Радев, колкото формациите, които са в сглобката. Ситуацията е такава, че топката беше повдиганата от държавния глава и Пеевски се възползва от това нещо. Трябва да отчетем, че всичко това се случва в момент, в който в България има ниша за нова партия, дори бих си позволил да кажа глад за такава. В същото време предстоят избори, поне европейски, и всичко това дава обяснение за войната, която се води между Пеевски и Радев.

Така коментира журналистът Илхан Андай пред агенция ПИК престрелките между президента и Пеевски.

По думите му в сравнение с предишните президенти Първанов и Плевнелиев, Радев стои много по-добре, но е далеч от подкрепата и обичта, която е имал Желю Желев. Според него каквото и да се върти в главата на Радев, той трябва да се съобразява не с мечтата за месия на един определен процент от българите, а с възможностите на основните политически играчи в момента.

„Трябва най-вече да се съобрази с възможностите на основните играчи Делян Пеевски и Бойко Борисов, или ДПС и ГЕРБ. Кой на какво е способен от тях, това е големият въпрос, който според мен в момента разваля съня на държавния глава. Той дори днес отговаря вече на атаката на Пеевски. ДПС можеше да подходи политически егоистично и да проспи атаката, която тръгна от Радев. Атаката на Пеевски в момента върши много повече работа на коалицията ПП-ДБ“, допълни Андай.

По думите му, изправяйки се срещу Радев, Борисов е претърпял поражение, а Христо Иванов и Атанас Атанасов пред Радев са като „изгаснал бенгалски огън“.

„Кирил Петков и ортаците му в „Промяната“ пък са смазани от Радев. Той ги нарече шарлатани и това определено се хареса на обществото. Отбелязвам това, защото всички тези, загубили битките с президента, са се качили на гърба на Пеевски и се надяват той да нанесе така бленуваните тежки репутационни щети на Радев. Ако атаката на Пеевски не успее да вкара държавното обвинение в президентството, ако съветниците на Радев с тези странни правомощия не станат клиенти на прокуратурата, ползата за всички би била на европейските избори. Там се очаква ниска избирателна активност и на този фон резултатите на ДПС и ГЕРБ, които имат най-много структури в страната и активисти, ще имат една добавена стойност след тази война Пеевски-Радев. Трябва да кажем, че ако бяхме по-развита демокрация, този скандал щеше да разтресе цялата държава и да създаде инфарктни състояния на цели институции – прокуратура, Народно събрание, ДАНС и другите служби. Ние обаче сме си в България и тя като страна на неработещите разкрития със звучене на мегаскандали, само ще рефлектира на едни избори. Атаката на Пеевски само ще уплаши Радев по отношение на активиране на негов политически проект, ще рефлектира на избирателната активност, но ДПС няма да достигне до онази кота, която беше заложена за 4+1 мандати „, заключи Илхан Андай.

„В България трудно биха се намерили некомпрометирани личности. Румен Радев ще отговаря с „Магнитски“, ще изрежда фирмите, за които има информация, че са били собственост на Пеевски през годините и са рухнали. Пеевски ще продължи атаката. Това, че Радев му отговаря вече, а мълчеше със седмици, както и не забелязваше Борисов, който постоянно се заяждаше с него, тази негова реакция само ще вдигне твърдия му електорат, но тя не носи добавена стойност за една президентска партия.

Обяснителният режим е във вреда на Радев. Това, че той показва и изрежда минуси на Делян Пеевски, би рефлектирало на целия политически пейзаж, но не и на самия електорат на ДПС – хард и резервен такъв“, коментира експертът, отбелязва агенцията.

„При Радев големият проблем е дефицитът на хора с лидерски качества. 95% от тях са хора консуматори, типажи, за които може да се каже, че ако не са на държавна ясла, ще са умрели от глад. Един Зарков и един Пеканов са недостатъчни. Около Радев има един стойностен човек – д-р Цветеслава Гълъбова. Но човек, който в реалния живот е постигнал нещо, едва ли ще се юрне в политиката“, каза Андай.

COMMENTS

WORDPRESS: 0