Илхан Андай по Нова тв: ДПС работи за формула, която ще гарантира стабилно правителство с авторитети!

24rodopi.bg/Коментари Целта на ДПС е да се намери формула, гарантираща по-спокойна работа на правителство от лица, възприети от обществото. Да не се

24rodopi.bg/Коментари

Целта на ДПС е да се намери формула, гарантираща по-спокойна работа на правителство от лица, възприети от обществото. Да не се допускат фигури, които да предизвикат протести. Това каза в студиото на Нова телевизия журналистът Илхан Андай.

Според него, и ГЕРБ, и ДПС могат да посочат авторитетни лица, които са експерти и политически активни. „Ако България не е готова да приеме Пеевски за премиер, има трима зам.-председатели, които да станат вицепремиер или министри. Борисов няма да позволи да се направи правителство без ДПС“, коментира той. Днес ще видим един нов Борисов, анализирал изборните резултати, по-отговорен политик, подчерта Андай.

Политологът Стойчо Стойчев смята, че логиката за формирането на мнозинство включва три субекта. „Два от тях със сигурност ще бъдат ГЕРБ и ДПС. Третият може би ще бъде „Има такъв народ”. Всякакви други варианти изглеждат твърде екстравагантни. В парламента е силата на управлението, затова големите политически лидери са там, няма да искат да са министри“, отбеляза той.

Журналистът Емилия Минчева посочи, че Пеевски е акцентирал на евроатлантическия контур в мнозинството. „Партиен кабинет с участието на силни политически лица не би бил възможен, не мисля, че в него би участвали Борисов или Пеевски. Лидерът на ГЕРБ е управлявал със значително по-слаби от него партньори – които може да контролира, докато ДПС е много силна. Важно е какво ще е решението на ПП-ДБ – дали ще бъдат опозиция или ще искат да участват в кабинет“, заяви тя.

„Целта на ДПС е да намери формула за съставяне на стабилно правителство с четиригодишен мандат. Инициативата на Делян Пеевски, логиката на тази инерция, която носи резултати за неговия електорат и за всички общини в страната, особено тази инерция от предизборната кампания, където те постигаха рекорд след рекорд и в локален и в национален план, показва тази цел на ДПС.

Освен да намери формулата, която да гарантира по спокойна работа на правителство, ДПС иска и в него да има лица, които са възприети от обществото. Да не се допуснат фигури, които биха предизвикали тази улична енергия, от която всеки се плаши и която би изкарала много хора на улицата, включително и държавния глава“, коментира пред Нова телевизия журналистът Илхан Андай, пише Факти Бг.

По думите му на Андай на президента Радев са необходими около 2-3 години, за да наложи свой политически проект и в рамките на 50-ото Народно събрание той ще се опита да извлече дивиденти от грешките на властта.

Цялото предаване – тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0