Илхан Андай по „Хоризонт“: До 2 октомври ДПС пак ще бъде „змия“, но след вота ще се окаже, че „отборът на Карадайъ“ е по-малко токсичен от 2021-ва

Илхан Андай по „Хоризонт“: До 2 октомври ДПС пак ще бъде „змия“, но след вота ще се окаже, че „отборът на Карадайъ“ е по-малко токсичен от 2021-ва

През октомври ДПС би влязла във властта с ГЕРБ, но през пролетта на 2023-та ще получи подкрепа и от „Продължаваме промяната“ и другите, смята журналис

През октомври ДПС би влязла във властта с ГЕРБ, но през пролетта на 2023-та ще получи подкрепа и от „Продължаваме промяната“ и другите, смята журналистът

24rodopi.bg/Коментари/Политика

„В предизборното говорене до 2 октомври ДПС пак ще бъде „змията“, която никой не иска да прегърне и да влезе с нея през портата на властта, но от вечерните часове на 2 октомври „отборът на Мустафа Карадайъ“ ще се окаже по-малко токсичен в сравнение с ноември 2021-ва за тези, които ще получат право на уравнение за ново правителство.

Това е по-различното от вотовете през 2021 и сега по отношение на ДПС.

По върховете на ДПС дишат с умерен оптимизъм и очакване Ахмед Доган да не ореже сериозно кандидатските листи“, коментира по „Хоризонт“ на Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.bg.

„След толкова много избори на отритната формация, със запазено място в парламента, но в сектора „Опозиция“, този път ДПС се виждат много близо до властта.

Ако ДПС си изпълни нормата на Доган, а така също и Бойко Борисов си изпълни нормата, през октомври България ще има за вицепремиер Карадайъ“, посочи Андай в интервю, водено от Силвия Великова.

На въпрос дали „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ биха склонни да се прегърнат с ДПС, журналистът отговори: „Зависи от размерите на кризата, от това колко „студена ще е зимата“, но на тези избори това е по-малко възможно. Но едни избори през пролетта на 2023-та ще доближат ДПС и до другите играчи“.

Реториката до 2 октомври ще бъде една, след това ще звучат други песни – евроатлантическа коалиция, национално отговорна коалиция, посочи той.

„С изключение на „Възраждане“, където рахатът е очевиден и е на макс, заради очаквания сериозен ръст, другите основни играчи се движат пакетно в две групи – на умерените оптимисти и на тези, които почти са наплашени от това, което ще се случи на 2 октомври. ДПС е в този пакет на умерените оптимисти, в който са още ПП и ГЕРБ“, смята Илхан Андай.

Според него, ДПС има един фундаментален проблем, един свързан с потенциалния коалиционен партньор – Бойко Борисов, и два много сериозни вътрешни, свързани със сложни процеси. По отношение на Реджеп Тайип Ердоган проблемите били преодолени.

„На каквото се надява Карадайъ от Ердоган, Ердоган очаква три пъти повече от турската партия в България, чиито избиратели имат 350 000 близки и роднини в Турция. Повече от 2/3 от тези хора не гласуват на български избори, но дават правото си на глас за Меджлис и президент на Турция. Ердоган има нужда от тези гласове догодина, защото прогнозите сочат паритет между управляващата партия и опозицията за парламента, между Ердоган и кандидата за президент на опозицията“, каза още Андай.

За успех на предсрочните парламентарни избори ДПС ще разчита още и на общата пасивност при висока активността в смесените райони, на подкрепа от Турция, в това в  листите на конкурентите да няма етническо присъствие на избираеми места, както и на добрата форма на Пеевски, за да се разширят електоралните територии.

COMMENTS

WORDPRESS: 0