Илхан Андай по „Хоризонт“: Бедстващите в Турция очакват държавата да направи това, което би сторила Япония

24rodopi.bg/Общество "Земетресението е голям тест за турския президент Реджеп Т. Ердоган. Огромна трагедия. Бедствие, което се случва от двете стра

24rodopi.bg/Общество

„Земетресението е голям тест за турския президент Реджеп Т. Ердоган. Огромна трагедия. Бедствие, което се случва от двете страни на една граница, която разделя лошото място за живеене и един огромен район, където животът е сравнително по-добър, където 13 млн. души са изнервени и очакват държавата да направи това, което би направила една Япония в такъв момент“.

Това коментира пред Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.bg.

Той сподели, че в Туитър, в социалните мрежи, в разговорите по телефона, случващото се в бедстващите райони изглежда малко по-различно, по-отчайващо, от това, което хората виждат на телевизора. „Турците казват е, че не достигат кранове, екипи, че няма ток, че няма къде са спят. Оцелели от труса хора ще си отидат от хипотермия, от липса на лекарства, на храна, на вода“, каза той.

„Без съмнение е огромна трагедия, природно бедствие, което е тест за цялата планета. Случва се от двете страни на една граница, която разделя лошото място за живеене и един огромен район, където животът е сравнително по-добър. Разбира се, ако беше на територия с по-работещи институции и спазване на правила, ако щете и по-подготена сеизмична школа и съответен механизъм на контролиране на строителните дейности, толкова отчайващо зле нямаше да изглежда ситуацията цели 4 дни след земетресенията“, каза Андай в разговора с водещата на предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Людмила Железова.

В понеделник, дългите часове след земетресенията събират болката на милионите бедстващи в две изречения – „Помогнете, моля!“ и „Къде е държавата?“, подчерта Андай.

„Самият Ердоган призна, че в първия ден е имало големи пропуски.

След вторник нещата изглеждат някак си по-подредени като организация, ако съдим от това, което върви по телевизора, но социалните мрежи не са толкова пестеливи. Дори днес в ефира на една от телевизиите се случи скандално прекъсване на живото включване, когато репортерът изреждаше как хората се тълпят около огньовете, за да оцелеят в студа, как на въпрос защо не са в палатките си, те отговарят „Няма ток, няма газ“, как цели семейства няма кой да погребе и т. н. минусови вметки за организацията, репортерът бе нападнат, че е провокатор и живото предаване бе прекъснато“, разказа Андай.

Той отбеляза и трагедията със семейството на нашенката Айлин Канмаз, за която 24rodopi.bg пише от вторник.

„Жител на Антакия, Хатай, който е зет в ардинското село Бял извор, през миналото лято разказва как със съпругата си – наше момиче, са купили апартамент в луксозен жилищен комплекс, и този младеж споделя как самият той с неекспертно око вижда некачественото строителство. Половин година по-късно този огромен комплекс се превърна в негов и на дъщеря му ковчег, издирват се жена му и другото дете. А наоколо също високи сгради, но си стоят. Това високо строителство върху земетръсна зона е недопустимо, това е отговорност на държавата. Икономиите и некачественото изпълнение са извършено престъпление“, каза Андай.

Журналистът разказа и за голямото земетресение в Турция през август 1999 година, когато в Западна Турция загинаха близо 18 хиляди души.

„Аз и колегата Венци Венков бяхме екипът на вестник „24 часа“ в района на бедствието. Венци беше успял да замине по-рано, буквално часове след земетресението, и когато се видяхме и той разказваше видяното, бях реагирал по странен начин с думите: „Видял си края на света, когато ги няма спасителите за евентуалното продължение на света по нов начин“.

Спомням си, че когато след седмици заминахме пак, шефът на пожарна в Измит ни даде една супер моделна кола, която бяха получили като помощ от Германия, и заедно с придружител обиколихме местата на бедствието. Тогава си направих извода, че след такова земетресение раните почти не зарастват.

Но тогава съседите бяха безкрайно много благодарни на България и особено на нашите огнеборци, които денонощно работеха на терен. Ако имаше анкета за най-добрите хора на света, турците тогава щяха да посочат българския народ.

Спомням си и онзи хит с много хубава мелодия и разтърсващи думи, звучат така: „Не се раждайте деца, на тази земя освен смъртта, всичко друго е лъжа!“, разказа Андай.

Той изрази съжаление, че „темите за земетресението и за изборите ще вървят като братче и сестриче. Политиката ще яхне тази трагедия. Самата Турция ще отиде на избори с раната „земетресение“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0