Илхан Андай по bTV радио: Тенджерата с постно ядене и полупразният хладилник победиха Ердоган

Кемалистката партия заложи на много силни фигури - кметове и регионални авторитети, а от другата страна беше само познатият лидер, достигнал житейския

Кемалистката партия заложи на много силни фигури – кметове и регионални авторитети, а от другата страна беше само познатият лидер, достигнал житейския си таван от идеи и харизма, каза журналистът

24rodopi.bg/Коментари/Политика

„Поражението на Ердоган е от натрупаната негативна обществена енергия от растящата инфлация, сриващата се турска лира, обречените да си харчат спестявания милиони семейства, бягащите на Запад десетки хиляди млади турци. Образно казано тенджерата с постно ядене и полупразните хладилници победиха перфектния оратор Ердоган, но с неизпълнените обещания за икономиката“, коментира в ефира на bTV радио Илхан Андай от 24rodopi.com.

Припомняме, че на местните избори на 31 март в Турция управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) на Реджеп Тайип Ердоган претърпя крах, а кандидатите за кметове от кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) спечелиха големите градове.

„Бързите и лесно смилаеми и от политически апатичните слушатели на бтв радио се свеждат до протеста на хладилника и до познатият лидер, който е стигнал до житейският си таван от идеи и харизма.

На тези избори имаше два отбора – в единия имаше много силни фигури, досегашни кметове и регионални авторитети, а в другия имаше само един силен водач. Говоря за кметовете на големите градове от кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) в Анкара, Истанбул, Измир и т. н., а срещу тях кандидатите за кметове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) бледнеят пред началника Реджеп Тайип Ердоган.

Много избиратели в Истанбул и Анкара не знаят името на новия лидер на СНР, но знаят и вярват в Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. Докато при АКР е обратното – всичко е Ердоган. Турският президент създаде перфектна машина за парламентарни и президентски избори за тези 20 години, колективно тяло под него, но не и лидери за мажоритарни избори.

Затова може да обобщим, че победата е за силните фигури в СНР, а загубата е за политиката на Ердоган“, каза Андай в предаването „Важното, казано на глас“.

На въпроса на водещата Лили Ангелова „Пресилени ли са прогнозите, че следващия президент на Турция ще бъде новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу?“, журналистът отговори: „По-скоро, Мансур Яваш, кметът на Анкара, днес щеше да бъде президентът на Турция, ако не беше този удобен противник на Ердоган – дългогодишният лидер на СНР Кемал Кълъчдароглу. Но определено следващият президент ще се казва Екрем Имамоглу или Мансур Яваш“.

На снимките: Екрем Имамоглу и Мансур Яваш

COMMENTS

WORDPRESS: 0