Илхан Андай по bTV Radio: Борисов ще се опита да погуби или погълне „Промяната“ с играта на Ердоган с ДПС

Всички активисти знаят как да се харесат на Доган, но малко са воловете, които да вкарат ДПС през парадния вход на властта, твърди журналистът 24ro

Всички активисти знаят как да се харесат на Доган, но малко са воловете, които да вкарат ДПС през парадния вход на властта, твърди журналистът
24rodopi.bg/Политика

Бойко Борисов ще се опита да погуби или погълне „Промяната“ по схемата на Реджеп Тайип Ердоган, която той прилага спрямо ДПС!

Това прогнозира в ефира на bTV Radio Илхан Андай от 24rodopi.bg.
Вероятно ще има външни посредници и в крайна сметка Бойко Борисов и лидерите на „Промяната“ ще седнат на масата за преговори за съставяне на редовно евроатлантическо правителство, но всички ще платят висока цена – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, каза журналистът.
„Цената, която „Промяната“ и „Демократична България“ ще платят за „прегръдката“ с Борисов, е бавната политическа смърт на партиите в коалицията. Борисов много добре знае как това може да се случи. Нещо подобно прави Ердоган с ДПС – опита силово да изхвърли Движението от българската политика и като инкасира голяма загуба с проекта ДОСТ, той изигра няколко хода и сега е нещо като големият турски аркадаш на ДПС, но голямата цел е да превземе ДПС отвътре със свои хора. Нещо подобно ще направи Бойко Борисов с „Промяната“, но ще го изиграе в краткосрочен план, а онези ще се усетят в нощта сред първия тур на местните избори“, заяви в интервюто пред водещата на „Важното, казано на глас“ Лили Ангелова Андай.
Борисов умее да работи на терен, дори да е дразнещ с онова „Аз съм прост и вие сте прости“, ДБ и особено ПП са по-скоро виртуални политици, подчерта журналистът.
За ролята на ДПС и целта на Движението, Андай коментира: „От пролетта на 2021 година ДПС работи да влезе в управлението на страната. Вярно, ситуацията сега е различна и формулата Борисов – премиер, Карадайъ – вицепремиер, няма как да се случи, но на бюрото на Доган има CW-та на експерти за министри и други важни позиции в изпълнителната власт. Добрата новина е, че и Брюксел и Вашингтон харесват ДПС за част от евентуално евроатлантическо управление, лошата е, че за толкова много години Движението не успя да спечели достатъчно симпатии вътре в страната“.
За постигнатия резултат от ДПС на 2 април – 347 хиляди гласа и 4-то място, Андай каза: „Това е лимитът на тези листи, които са едни и същи от пролетта на 2021-ва. За 700 дни тези лица направиха 5 опита и показаха, че нямат потенциал да прескочат 300 хиляди гласа вътре в страната, при положение, че пътят към парадния вход към властта е 430 000 гласа, по сметки на Доган.
Ние нямаме време за анализ по региони, но вижте в Търговище мандатите от 3 са паднали на 1. В област Габрово, откъдето е един от шефовете на АЛДЕ, ДПС няма мандат, а един от братята Казак печелеше с добър резултат, което иде да рече, че не е важно какво пише временно зад името ти, а да си роден с качества, хората да те направят лидер, и тази харизма да я носиш цял живот. Това го няма в листите на ДПС – във всеки един регион силен лидер. Не председател на местна структура, а лидер“.
На въпрос за гласуването на Доган с хартиена бюлетина и машинното на Карадайъ, Илхан Андай коментира:
„Догановият вот се възприе като знак – върнете се към добрите стари хартиени бюлетини, но после Карадайъ искаше да каже, че може и с машини, защото електоратът вече е научен и няма да има толкова много недействителни бюлетини. Сиреч, кой с която най-добре се справя, но да не се допуснат много недействителни бюлетини.
Но знак за Доган е четвъртата позиция и гласовете за ДПС, които само в България са около 280 хиляди. Без изселническите 60-тина хиляди звучи зле. Като знак от общността към Сарая. Всички от актива знаят как да поздравят Доган за рождения му ден, но мълчат като риби за неправдите, а съвсем малко са тези, които работят като волове за връщане на ДПС във властта през парадния вход.
Бомба със закъснител за ДПС е електоратът, който става все по-беден, по-неграмотен, по-отчаян. Сякаш инстинктът казва на тези хора да гласуват за ДПС, за тях изборите са него като събор на общността.
А когато отидеш в дадено село и двама възрастни си говорят с носталгия за времената на Живков, това вече не е само задължение към анализ и остра нужда от лекарство за лечение, образно казано, а и долавяне на контурите на някакво проклятие. Ако върви така ДПС ще се превърне в партия на бедните, на социалните аутсайдери, на отчаяните на тази територия. А етническите турци с избирателни права у нас и на гурбет не са само 280 000, а са по 2 може би. Домашно за Доган – защо етническите турци със средно и висше образование не гласуват за ДПС, както и гурбетчиите“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0