Илхан Андай по БНТ за ключовия посредник Ердоган: Лошото момче на НАТО иска да бъде отличникът на Алианса

Илхан Андай по БНТ за ключовия посредник Ердоган: Лошото момче на НАТО иска да бъде отличникът на Алианса

24rodopi.bg/Политика/Коментари Всички желаем да спре войната, но лидерството на миротворец засега си извоюва Ердоган. Това бе акцентът в интервюто

24rodopi.bg/Политика/Коментари

Всички желаем да спре войната, но лидерството на миротворец засега си извоюва Ердоган. Това бе акцентът в интервюто на Илхан Андай от 24rodopi.com пред БНТ.

„Лошото момче на НАТО иска да бъде отличникът на Алианса. Войната ще свърши, ще останат думите“, каза в предаването „Говори сега“ Андай.

Той изброи ползите за Турция и за самия Ердоган от това, което прави ключовият посредник между Русия и Украйна – в икономиката, в турската политика, в бъдещите мегапроекти.

„От Ердоган всичко може да се очаква. Той смята, че е дошъл на тази земя, за да бъде лидер, лежал е дори в затвора, за да извърви този път. Войната в Украйна е голям тест за Алианса и Ердоган се стреми да стане отличникът на НАТО“, каза Андай.

От 72-рия час на военните действия, когато турският президент позвънил на Зеленски, до този момент Ердоган прави всичко възможно след сключването на споразумение за прекратяването на войната да го сочат за Миротвореца. От успеха на тази мисия зависят много неща – от растежа на икономиката на Турция през пълните плажове през лятото на 2020-та до президентските избори през 2023-та, отбеляза още Андай.

Според него Ердоган има с какво да изненада лидерите на НАТО на срещата в Брюксел тази седмица относно проекта за споразумение между Москва и Киев, по което вече имало принципно съгласие за 4 от 6 точки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0