Илхан Андай по БНТ: И след 14 май Турция ще остане най-добрият съсед на България

24rodopi.bg/Политика/Общество И след 14 май Турция ще остане най-добронамереният съсед на България, независимо кой ще е победител в изборите. Това к

24rodopi.bg/Политика/Общество

И след 14 май Турция ще остане най-добронамереният съсед на България, независимо кой ще е победител в изборите.

Това коментира в студиото на „Говори сега“ по Българската национална телевизия Илхан Андай.

„Комшиите избират между човека, който за 100-годишната на Република Турция сякаш иска да се провикне в центъра на Анкара „Мустафа Кемал, аз върнах парламентарната демокрация“, и човека, който повече от две десетилетия бе възприеман като така необходимата „силна ръка“, който пък се и промотира като един от лидерите на света“, резюмира Андай.

Две десетилетия Кемал Клъчдароглу беше най-удобният противник на Ердоган, сега е на път да стане неговият кошмар без опция за обръщане на мача през период на опозиция в Меджлиса, каза още журналистът.

На въпрос на водещата Мая Костадинова кой би спрял енергийните проекти, Андай отговори: „Говорим за национална сигурност, а когато са засегнати националните интереси няма значение как се казва президентът Кемал, Реджеп, Синан“.

Днес в Турция се провеждат президентски и парламентарни избори.

Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. във всички 81 окръга на Турция. Те ще бъдат отворени до 17:00 ч. местно време. Ако има струпване на негласували граждани пред секциите след 17 ч., те ще работят и след това. Разкрити са над 191 884 избирателни секции.

След приключване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за кандидатите за президент. Над 64 милиона турски граждани имат право да гласуват, от които в страната са регистрирани 60 697 843 избиратели.

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, решиха изборните власти вчера следобед.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

COMMENTS

WORDPRESS: 0