Идват най-слабите избори! 9 по Рихтер ще удари централите единствено при…

24rodopi.com/Коментари/Политика Ако се вярва на фейсбук, и ако напъните там раждаха нещо в реалността, то на 2 октомври за български парламент би тря

24rodopi.com/Коментари/Политика

Ако се вярва на фейсбук, и ако напъните там раждаха нещо в реалността, то на 2 октомври за български парламент би трябвало да гласуват между 4,5 и 5 милиона души.

Уви, към момента се очертава правото си на вот да упражнят около 2,5 милиона избиратели, предимно твърдите електорати на партиите.

И това е добре дошло за тях. Никой не се вълнува колко хора ще отидат до урните, колкото и натрапчиво да се твърди обратното. Важни са процентите. Те се разпределят, ако ще и 100 души да пуснат бюлетина. Затова и социологическите прогнози се бълват ден подир ден, та дори се закърфичват по профилите в социалните мрежи на партийните лидери и всите им подопечни. Мине ли активността 60 на сто и това ще удари партийните офиси като 9 по Рихтер. Но едва ли стане. Почти няма разлика в посланията, в програмите. Няма и особена изпълняемост.

„Гледам едни хора, говорят добре, разумно, и си викам „много умни хора са във властта“. А резултатът е нулев, никакъв“.

Тези думи не са на бай Гошо от село Х., а на милиардера Шефкет Чападжиев. Казани в едно от последните му интервюта.

Тези изречения описват разбирането на нашенеца за случващото се. Алтернатива той не вижда, а я чака. Алтернатива обаче няма да получи. Въображението генерира алтернативи. Те трябва да се създадат, ако се чакат наготово крайният субект се превръща просто в обект за партийна употреба.

Народът не е дорасъл до подобни „революции“. Затова е пленен от апатията, а урните остават празни.

Очаква се изключително слаба активност, рекордна бихме допълнили. И тя ще бъде също така по оста Свинелград – Брюксел -Чикаго. Нямат ищах за избори и на Запад, като броят на бюлетините при всеки вот го доказва… В Бурса, Измир и Истанбул е малко по-различно, но и там калкулацията зависи от последната седмица (има време, ще разкрием цялата технология на изселническия вот на място и на път, да не вършем сега работата на партиите!).

Ако погледнем сметките на партийните офиси в Кърджали, на 2 октомври в 9-и многомандатен избирателен район ще гласуват между 90 и 100 хиляди избиратели. И тук тефтерните анализи ще бъдат далеч от реалността – около 35 хиляди гласа по-малко.

Един анализ на предишните резултати. През април м.г. в Кърджалийско са гласували 73 904 души. През юли – 73 423, а през ноември – 67 192. Между 25 и 28 на сто активност. В драматургията са важни и декорите. А към момента те вещаят тотална драма.

Но пак да посочим – в партийните централи са важни процентите, не общият брой гласували.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0