Ибряма спечели голямата награда на международен фестивал за уърлд и електронна музика

Ибряма спечели голямата награда на международен фестивал за уърлд и електронна музика

24rodopi.bg/Култура/Кърджали Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда на международни

24rodopi.bg/Култура/Кърджали

Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX,  съобщават от Българската музикална асоциация.

Заради неподражаемия си стил и упоритостта си да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на наградата WOMEX 2022 Artist Award.

Призът  се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

Роден и израснал в Кърджали сред турскоезично ромско население, Ибряма създава сватбарска музика, в която турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока. Неговата изключителна виртуозност и изкусното владеене на кларинета бързо превръщат Папазов и неговия оркестър „Тракия“ в най-желаните сватбарски музиканти в България през 70-те години, посочват от асоциацията.

По време на заключителната церемония на фестивала, която ще се състои на 23 октомври, световноизвестният изпълнител и неговият оркестър ще изнесат концерт в 125-годишната сграда на общинския театър „Сао Луиз“ в Лисабон, Португалия.

WOMEX  е най-голямото международно професионално изложение и шоукейс за жанровете на уърлд музиката в света и най-голямата среща на музиканти на глобалната музикална сцена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0