И от Изток, и от Запад в Кърджали идват… сватби да снимат

И от Изток, и от Запад в Кърджали идват… сватби да снимат

24rodopi.bg/Общество Уникума, Раката, Тунито, Гавраил… Имена, изреждани през годините, когато е ставало дума за най-доброто професионално видеозаснем

24rodopi.bg/Общество

Уникума, Раката, Тунито, Гавраил… Имена, изреждани през годините, когато е ставало дума за най-доброто професионално видеозаснемане на сватби в Кърджали. И продължава да е така.

През годините се говореше за най-добрите в този занаят, днес новината е… колко много снимащи сватби се появили в Кърджали.

Дойдоха и от изток, и от запад. И вместо конкуренията да вдигне качеството до висоти, гарантиращи и ангажименти на местни оператори в големите градове на България, получи се хаос и лош имидж за бранша.

Няколко души от Турция правят дъмпинг на цените и „сметките им излизат“ заради срива на турската лира. Има и завърнали се гурбетчии. Антон от джебелското село Припек не издържа теста на бачкането на Запад и се върнал в Кърджалийско, за да се запише в дългия списък на печелещите от заснемане на сватбено тържество, къна или друго събиране на хора по приятен повод. Има и още, и още.

Сватбена фотография и видеозаснемане правят и оборудвани с техника младежи от квартал „Боровец“, които, разбира се, приоритетно биват ангажирани от сватбари в Махалата.

Общо 25 са сватбените екипи от по 2-3 оператори в Кърджали в момента. Цените – от 1000 лева до 3 000 лева, среден и висок клас на услугата. Има и пазарене – „идвам и снимам почасово“, но дори тогава калкулираната цена доближава 1000 лева.

Големият проблем – някои от младите семейства вече имат повод да почерпят за първа рожба, а още не са получили монтираното „сватбено кино“. Не са редки и случаите на неопрадвано забавяне на предаването дори на фотокнигата. На въпрос „На какво се дължи това мотаене на добре платилия клиент?“, отговорът гласи: „Много работа, не смогваме!“.

На снимката: Сватба с емоции на макс това лято в Кърджали. Дано и фотографите да са уловили всички уникални моменти

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0