Храни, цигари, стрес: 26 000 с рак всяка година, а в Германия – всеки трети

24rodopi.bg/Общество Всяка година в страната ни се разкриват по 26 000 нови случая на злокачествени ракови образувания. Тенденцията, чиито цифри са д

24rodopi.bg/Общество

Всяка година в страната ни се разкриват по 26 000 нови случая на злокачествени ракови образувания. Тенденцията, чиито цифри са два пъти по-високи в сравнение с отпреди 20 години.

Според учените 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% – на нерационално хранене, 10% на инфекции, 7% – на репродуктивно и сексуално поведение, 3% – на професия, 3% – на алкохол, около 2% – на замърсяване на околната среда, и 10% – на други причини.

В България годишно от рак умират около 16 000 души.

„В Германия всеки трети човек е болен от рак, но не знае, защото няма симптоми“, коментира по темата родопчанин, който от години живее и работи в здравната система във Федералната република. Данните му са от онколози.

„Лоши храни, стрес, тютюнопушене?“, задаваме въпрос, предвид факта, че огромна част от големите хранителни вериги са именно германски.

„Причинита са много, до голяма степен и съвкупност от тях“, посочва нашенецът. Разказва за случай отпреди дни, когато постъпва за изследвания човек без каквито и да било симптоми. Оказва се, че има рак с разсейки в много органи.

„В Германия има застраховка за рак. Плащаш от 5 до 10 евро месечно. При заболяване, получаваш от 50 000 до 100 000 евро. Аз например не го знаех, но в момента съветвам много хора да си направят подобна застраховка. Лошото е, че подобен съвет не се приема присърце, сериозно. В един момент обаче, при диагностициране? Подобни средства винаги са в помощ за по-модерно лечение или когато не можеш да работиш вследствие на болестта“, посочва нашенецът.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0