Хиляди в храмовете в Кърджали и региона, камбанен звън възвести Възкресение Христово (снимки)

24rodopi.com/Регион/Общество Великден е! Възкресение Христово беше провъзгласено в полунощ във всички християнски храмове в Източните Родопи. „Христ

24rodopi.com/Регион/Общество

Великден е! Възкресение Христово беше провъзгласено в полунощ във всички християнски храмове в Източните Родопи.

„Христос воскресе! Бъдете благословени!“. С тези думи се обърнаха към православните християни енорийските свещеници в Кърджали и населените места в региона.

Хиляди се стекоха в църквите в центъра на Кърджали и кварталите „Веселчане“ и „Гледка“, а така също и в църквата „Свети Спас“ в Резбарци, в храма в село Пчеларово и други, за да запалят свещичка от Благодатния огън донесен от Йерусалим.

С камбанен звън храмовете възвестиха празника.

„Обични в Господа чеда на Светата ни църква, Светлината на Възкресението ярко озарява днес цялата Вселена и чистата радост от победата на изгрелия от гроба Живот ни въздига високо над всичко земно – над всяко страдание, горест и безнадеждност, като преизобилно изпълва душите и сърцата ни, за да възкликнем, тържествувайки: Христос Воскресе“.

Това се казва в патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово до българския народ, съобщи Българската патриаршия.

Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд.

Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Червените яйца на трапезата днес символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

COMMENTS

WORDPRESS: 0