Хикмет Мехмедов и Вълчо Костов получават наградата „Мултикултурният човек“

Хикмет Мехмедов и Вълчо Костов получават наградата „Мултикултурният човек“

24rodopi.bg/Общество Връчването на наградата "Мултикултурния човек" обикновено е сред най-вълнуващите събития в програмата на „Мултикултурният град“

24rodopi.bg/Общество

Връчването на наградата „Мултикултурния човек“ обикновено е сред най-вълнуващите събития в програмата на „Мултикултурният град“ в Кърджали. Тази година е юбилейна – първото издание стартира през 2013 г. и първият носител на приза стана актьорът и депутат във Седмото ВНС (1990-1991) Нуредин Мехмед за неговия принос за развитие на мултикултурализма.

Всички досегашни 12 носители на наградата са знакови фигури за Кърджали, за България и извън нея, отдадени на делото да променят днешния свят към по-добро. Между тях са кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, изследователите проф. д.и.н. Петър Гарена, проф. д-р Тодор Черкезов и проф. Мюмюн Тахир, художниците Зиятин Нуриев, Бурханедин Ардагил и Кина Бъговска, донесли на България популярност от различни точки на света, гражданската активистка и творческа личност от Одрин д-р Есма Гюндоду, откривателят на пещери и природозащитник Минчо Гумаров, творецът на млади таланти и граждански вдъхновени кърджалийци Милко Багдасаров, журналистката с каузи Нихал Йозерган. При връчването на наградата всички те са подчертавали по един или друг начин, че са „обикновени граждани“, но животът им е отдаден на разширяването на хоризонтите на гражданско участие, на културните хоризонти, на иновациите в родния град и в днешния свят.

Наградата „Мултикултурният човек“ се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. Посланието на наградата има още по-голямо въздействие днес, когато светът е заплашен от надигащата се вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата.

Двама ще бъдат новите носители на наградата по време на нейното 10-то юбилейно издание, което ще се проведе на 1 юни от 19:30 ч. в Арт галерия КРЪГ. Номинациите са за световноизвестния хореограф проф. Хикмет Мехмедов и общественика и спортен деятел Вълчо Костов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0