Хеликоптерите кацнаха в Черноочене, в събота започва битката с мароканските скакалци в района на 8 села

24rodopi.bg/Регион Хеликоптерите кацнаха на стадиона в Черноочене. В събота – 25 май, при благоприятни атмосферни условия, третирането със сравнителн

24rodopi.bg/Регион

Хеликоптерите кацнаха на стадиона в Черноочене. В събота – 25 май, при благоприятни атмосферни условия, третирането със сравнително безопасен за пчелите препарат ще се извърши с два хеликоптера на фирма „Авиоотряд-Варна“ и ще започне от землището на село Женда в 5:00 часа.

Двудневното пръскане със селскостопанска авиация ще се извърши в 8 чернооченски села.

Засегнатите площи в района са около 8 451 декара, предимно пасища, мери и ливади.

Бедствено положение е обявено на част от територията на община Черноочене, включваща землищата на селата Стражница, Възел, Верско, Свободиново, Габрово, Яворово, Женда и Комунига за срок от 7 дни, считано от 21 май.

При необходимост извънредните мерки ще бъдат удължени до 30 дни.

Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет – масова поява на марокански скакалци. Тя е с цел овладяване популация на вредителите и превантивни мерки срещу щети за имуществото и икономиката на общината, заяви кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

За съответните населени места ще се въведе в изпълнение общинския План за защита при бедствия, в частта за биологична опасност., съобщи кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

От Община Черноочене припомнят, че последният каламитет на скакалци е регистриран преди повече от 10 години.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

COMMENTS

WORDPRESS: 0