Хасан Азис обясни на форум в Истанбул защо Кърджали е добра дестинация за инвестиции

24rodopi.bg/Кърджали Възможностите, които община Кърджали предлага на инвеститорите, изброи в изказването си на голям икономическия форум в Турция

24rodopi.bg/Кърджали

Възможностите, които община Кърджали предлага на инвеститорите, изброи в изказването си на голям икономическия форум в Турция кметът д-р инж. Хасан Азис. Градът край Арда е притегателен за инвеститорите заради отличната транспортна и комуникационна инфраструктура, облагодорената околна среда, възможностите за живот, развлечение и работа, посочи кметът, който води специална бизнес делегация от Кърджали.

Той сподели още взаимоизгодното от работата с настоящите големи инвеститори в Кърджали и региона.

Българският износ за Турция се увеличава с над 32%, а през 2022 г. турски компании са инвестирали над 1 млрд. евро в България. Над 2200 турски компании са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас. Това стана ясно по време на бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, организиран от Българската агенция за инвестиции към Министерство на иновацииите и растежа.

На събитието присъстваха над 200 участници от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм. Във форума от българска страна участваха и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министрите на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, а от турска страна – зам.-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че Турция е ключов външнотърговски партньор на България. Експортът за Турция  за периода януари–ноември 2022 г. възлиза на над 2,5 млрд. евро, което е ръст от 32.5% спрямо същия период на 2021 г. Южната ни съседка е в топ 3 на база внос сред търговските ни партньори – вносът от Турция за първите единадесет месеца на 2022 г. е за над 4,3 млрд. евро, като отбелязва ръст с 55.4% спрямо 2021 г. Общо стокообменът за януари–ноември 2022г. е близо 7 млрд. евро.

В последните години редица турски компании са избрали България и са разкрили над 4 600 нови работни места в секторите производство, туризъм и здравеопазване.

По време на разговорите ни със зам.-министъра на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез бяха отбелязани отличните междусъседски и партньорски отношения между България и Турция, които са и пример за добро сътрудничество в множество сектори.

Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД, също изтъкна предимствата на България като дестинация за отлични инвестиции. Индже се обърна и към над 200-те бизнесмена, присъстващи в залата, с думите да не се притесняват да инвестират в България, и по-специално в промишлените зони.

COMMENTS

WORDPRESS: 0